Новини

Анафилаксия – фаталната алергична реакция

Световна седмица за борба с алергиите е посвената на тази тема

Анафилаксия – фаталната алергична реакция.
Анафилаксия – фаталната алергична реакция.

От днес до 14 април е Световната седмица за борба с алергиите. Отбелязва се от 2011 година по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. През миналата година тема на седмицата бяха хранителните алергии.

През 2014-а инициативите ще бъдат посветени на фаталната алергична реакция- анафилаксия, която внезапно може да причини смърт.

Терминът произлиза от гръцките думи „ана“ – срещу и „филаксис“ – защита.
Анафилаксията обикновено се проявява с редица симптоми, включително сърбящ обрив, подуване в гърлото и ниско кръвно налягане. Сред най-често срещаните причини са ухапвания от насекоми, приемането на определени храни и медикаменти.
Анафилаксията се развива при освобождаване на големи количества възпалителни медиатори (хистамин) от определени видове бели кръвни клетки, мастоцити и базофили. Отделянето им може да бъде причинено от реакция на имунната система или да се дължи на друга причина, която не е свързана с имунната система. Анафилаксията се диагностицира въз основа на симптомите и признаците на пострадалия.
Основното лечение е инжектиране на адреналин, който понякога се комбинира с други лекарства. Добрата новина е, че при бърза и адекватна медицинска реакция животът на хората може да бъде спасен. Освен това е важно да се отбележи, че ако алергенът е известен, лечението е по-лесно.

Лекарствата обаче са най-честата причина за смърт от анафилаксия.
Лекарствата обаче са най-честата причина за смърт от анафилаксия.

Между 0,05–2% от хората по света получават анафилаксия в даден момент от живота си. През последните години има тендеция към нарастванена алергиите и на анафилаксията.
В Австралия например е установено, че смъртните случаи от анафилаксия, причинени от храна, са главно при жени, докато при мъжете те се дължат на ухапвания от насекоми. Лекарствата обаче са най-честата причина за смърт от анафилаксия. Препаратите, които могат да я причинят, са: пеницилин и производните му, сулфонамиди, йодосъдържащи препарати, аналгин, новокаин, витамини от групата В и много др. Храните са най-честият причинител при деца и юноши. Лекарствата и ухапванията и ужилванията от насекоми са по-често срещани причини при по-възрастните. Сред по-рядко срещаните причинители са физични фактори, биологични вещества (като семенна течност), латекс, хормонални промени, хранителни добавки (като мононатриев глутамат и хранителни оцветители).
Истината е, че алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни, защото те се увеличават в световен мащаб, в т.ч и в България. Според председателя на УС на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев сериозен проблем е, че у нас хората обикновено пренебрегват алергичнити си симптоми. Но те се пренебрегват и от здравната ни система. Лекарствата, които биха могли да ги контролират, не се реимбурсират, пациентите сами трябва да си ги купуват, а те са твърде скъпи.
Специалистите подчертават, че когато алергиите не се лекуват, могат да доведат до астма. Най-масовите алергии са към полените и те се изострят през пролетния сезон. Ако хората имат проблем с воднист секрет от носа, дразнене, сърбеж, кихане, задължително трябва да потърсят лекар.

Общо
Анафилаксия – фаталната алергична реакция
Заглавие
Анафилаксия – фаталната алергична реакция
Описание
Анафилаксия – фаталната алергична реакция. Анафилаксията обикновено се проявява с редица симптоми, сърбящ обрив, подуване в гърлото и ниско кръвно налягане.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker