Начало - Новини - И в Русе майки излязоха на протест

И в Русе майки излязоха на протест

Родителите искат увеличаване на детските надбавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца

И в Русе майките с малки деца излязоха на националния протест за увеличаване на майчинството и размера на детските надбавки.

И в Русе майките с малки деца излязоха на националния протест за увеличаване на майчинството и размера на детските надбавки.

И в Русе майките с малки деца излязоха на националния протест за увеличаване на майчинството и размера на детските надбавки. „Искаме добавките да се увеличат, без да се обвързват с доходите, образованието“, бяха исканията на младите родители пред сградата на общината.
Желанията са внесени в отворено писмо до Министреския съвет /МС/, Народното събрание, Министреството на труда и социалната политика, президента и всички парламентарни групи, споделят организаторите. Първо родителите искат увеличаване на детските надбавки до санитарния минимум от 60 лева (в момента са 35 лв., колкото струва един пакет с памперси) и получаването им от всички деца, без това да се обвързва с доходите на родителите, образованието или поредността на раждане в семейството. Майките държат да бъде намален и периодът, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, въведен през миналата година.
Младите родители искат още минималната работна заплата да се обвързва с размера на обезщетението, което получават в периода между първата и втората година на детето. Те настояват също така бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.
Родителите искат от общинската управа да осигури места за всички деца над 2 г. в детските градини и ясли, ако не да им изплаща временни компенсации. Сред настояванията са и тези за безопасни условия на малчуганите в детските заведения, включително и да се подновят настилките на спортните игрища в училищата.
„Смешно е за първо дете увеличението на детските надбавки да е два лева, тоест вместо 35 те ще получават вече 37 лева”, заяви 29-годишната Гергана Борисова, която бе дошла на протеста с едногодишния си син Георги.

И в Русе майки излязоха на протест
Родителите искат увеличаване на детските надбавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца.

Коментари

Преминете на горе