Новини

И тази година ще „мислим зелено“ в Деня на Земята

Деца от различни училища ще развиват въображение чрез рисунки посветени на този ден

И тази година ще „мислим зелено“ в Деня на Земята.
И тази година ще „мислим зелено“ в Деня на Земята.

И тази година в Русе ще бъде отбелязан Международният ден на Земята чрез ежегодния конкурс за екодизайн „Мисли Зелено / Think Green”. Той се организира от Регионална здравна инспекция с партньори Русенски университет „Ангел Кънчев”, Регионална дирекция по горите – Русе, ДП ДЛС “ДУНАВ” – РУСЕ, Природен парк „Русенски Лом”, Регионалана инспекция за опазване на околната среда и водите – Русе, Мебелна фирма”ГОЛД-АПОЛО”ООД, Мебелна компания „ИРИМ” ЕООД, Мебелна фирма “ФАНТАСТИКО МЕБЕЛ” ООД. Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към красотата и ценността на природата, да провокира тяхното въображение и креативност. Крайният срок за предаване на рисунките е 8 май 2015 г, в ПГДВА”Йосиф Вондрак” – Русе, ул. “Александровска” №108 (всеки делничен ден от 9,00 до 17,30 часа). Победителите ще бъдат обявени на 12 май 2015 г на сайта на ПГДВА”Й.Вондрак” – Русе , www.pgdva-ruse.net.
Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.
22 април 1970 г. е денят, в който за първи път се отбелязва в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
45-та годишнина от честването на Деня на Земята може да се окаже най-вълнуващата годишнина в историята на опазването на околната среда. Това е годината, в която трябва да се заложи постигането на икономически растеж чрез прилагане на устойчиви решения. Година, в която световните лидери най-после да постигнат необходимото съгласие по въпросите за климатичните промени, обвързвайки се с общ договор за предотвратяването им. А граждани и организации да се откажат от употребата на конвенционални енергоизточници и да започнат да се влагат пари в производството на енергия от възобновяеми източници.
Това са част от значимите проблеми на дневен ред, но от решаването им зависи бъдещето на нашата планета и запазването на живота на Земята. В Деня на Земята, ние всички трябва да се обединим и да покажем на света една нова посока, демонстрирайки на световните лидери пример, който да последват.
На 20.04 от 8:45 в МГ”Баба Тонка” ще се проведе състезание с ученици от 5-ти клас, на тема „Разделно събиране”. На изявените участници ще бъдат връчени грамоти. А на 22.04 от 13:15 в ОУ”Иван Вазов” децата ще изработят макети, рисунки и други еко проекти в чест на Деня на Земята.

И тази година ще „мислим зелено“ в Деня на Земята
Деца от различни училища ще развиват въображение чрез рисунки посветени на този ден
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker