Новини

Готови ли са лекарите за медицинските последствия от жегите?

През 2015-а СЗО и СМО пуснаха наръчник за медицински специалисти

Готови ли са лекарите за медицинските последствия от горещините, пита The Lancet.
Готови ли са лекарите за медицинските последствия от горещините, пита The Lancet.

Готови ли са лекарите за медицинските последствия от горещините, пита The Lancet. Повод за това са зачестилите жеги през последните 14-15 години, както и опасните тазгодишни горещини. Списанието изтъква, че през май и юни тази година високите температури са убили над 2500 души в Индия и 1400 в Пакистан, температурните рекорди в Северна Америка, горещите вълни в различни части на Европа, започнали още от юни.
Доскоро напътствия за това как да реагираме на горещините и на свързаните с тях медицински рискове нямаше, пише изданието. През тази година обаче бяха публикувани два наръчника: на Американския център по контрол на заболяванията и превенция „План за грижи за диабетиците в горещините и при спешни състояния“ и на Службата по обществено здраве в Англия „ Останете на хладно, докато премине горещото време“.
На 1 юли Световната здравна организация (СЗО) и Световната метеорологична организация (СМО) съвместно публикуваха своите препоръки. Разписаното е временно и съдържа препоръки за политиците, за спешните центрове, за метеоролозите и здравните специалисти, които имат ключова роля при превенцията и управлението на заболяванията, свързани с горещото време.
В препоръките на СЗО и СМО са откроени основните здравни проблеми, свързани с горещото време, и с развитието на системата за предупреждение, като наръчникът е предназначен за медицински специалисти.
Основните медицински състояния, свързани с горещините, са риск от прегряване, обезводняване, припадъци, крампи, умора и животозастрашаващия топлинен удар. Само няколко заболявания и смъртни случая са възникнали пряко от горещото време. Повечето са причинени от усложнения на съществуващи заболявания като хронична белодробна болест, кардиологични заболявания, бъбречни състояния и дори психиатрични проблеми. Горещините предизвикват рязко обезводняване и остри мозъчни инциденти, като допринасят за образуването на тромби. В допълнение, факторите, които допринасят за увеличения риск от заболявания вследствие на горещото време и дори за смърт, са: възрастта (най-малките и най-възрастните са най-предразположени); социално-икономически фактори – хората, които живеят сами или имат ограничен социален кръг; медицински състояния като сърдечно-съдови заболявания, диабет, респираторни и бъбречни проблеми; Паркинсон, отделни ментални болести и поведенчески маниери като прекомерно излагане на слънце по време на работа или почивка, недостатъчният или неадекватен прием на течности и подценяването на превенцията от прегряване.
Лекарствата обичайно се свързват с повишен риск по време на горещините, като някои лекарства могат да повлияят предразположените лица чрез механизмите на променена терморегулация, когнитивни изменения, промени в кръвното налягане и кардиологични проблеми, промени в системата на изпотяване с цел охлаждане, дехидратация и нарушен електролитен баланс. Повечето медикаменти трябва да се съхраняват при температура до 25 градуса и могат да бъдат с променена ефективност или с повишена токсичност, ако са изложени на горещини. Това е особено важно за лекарства от групите на антибиотиците, епинефрините, аналгетиците, инсулина и седативите.
С цел последващо планиране медиците трябва да идентифицират изложените на риск лица и да обучат тях и близките им как да запазят здравето си и да променят поведението си, включително и как да съхраняват лекарствата си. Пациентите с диабет трябва да приемат много течности, по-специално вода, за да избегнат дехидратацията, както и да проверят глюкомерите и тест лентите за инструкции при високи температури и влажност. Възрастните и техните близки трябва да избягват студената вода за охлаждане (водата трябва да бъде със стайна температура) и да използват вентилатор.
Медиците трябва да бъдат наясно със страничните ефекти от приема на медикаменти, да прегледат терапията на пациентите си и да оптимизират медикаментозната терапия по време на горещините. Пациентите, които са предразположени към здравни проблеми, в горещините трябва да приемат повече течности, да се охлаждат с вентилатор, да бъдат наблюдавани и при нужда да бъдат насочвани към спешните центрове на болниците.
Така или иначе се оказва, че няма достатъчно информация и разбиране за климатичните промени и свързаните с тях медицински състояния. Медиците са в положението само да говорят за рисковете от горещините и ползите от адаптацията към времето. Лекарите обаче трябва да бъдат на първа линия при проследяването на заплахите, като се основават на проучвания, за да ограничат смъртността и здравните последици от горещото време, заключава изданието.
Ако лекарите на Запад не са готови да посрещнат предизвикателствата на здравните рискове от климатичните промени, то тогава какво да кажем за българските медици. Поразената от пороци българска здравна система, която изпитва толкова много дефицити, все още не си задава този въпрос.

Готови ли са лекарите за медицинските последствия от жегите?
През 2015-а СЗО и СМО пуснаха наръчник за медицински специалисти.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker