Новини

Асен Блатечки дарява кръв на 7-ми декември в Русе

Едва 22-ма са дали доброволно кръв

„Кръвта не е за продан – тя е подарък!“ това е мотото на кръводарителската кампания, която стартира на 1-ви декември.
Актьорът Асен Блатечки, който на 7-ми декември има представление в Русе, ще дари кръв между 15 и 16 часа.

„Кръвта не е за продан – тя е подарък!“ това е мотото на кръводарителската кампания, която стартира на 1-ви декември. Актьорът Асен Блатечки, който на 7-ми декември има представление в Русе, ще дари кръв между 15 и 16 часа. Вероятно много хора са се сблъсквали с този проблеми и са търсили познати, приятели, роднини или просто им се е налагало да плащат за банка кръв преди операция на близък.

От ръководството на болницата са наясно, че размерът на търговията с кръв е голям, те знаят кои са тези хора, които превръщат един благороден жест в бизнес. Но действията на такива хора не са подсъдни и реално няма механизми за справяне с проблема. Д-р Йосиф Новаков призова хората, на които се налага да търсят кръв за свой близък, да не изпадат в паника, защото болницата разполага с кръв, с която да се помогне на съответния човек. Нужна е обаче кръв, която да попълни банката, за да не се изпада в критични ситуации. Затова хората трябва да знаят, че имат време и могат да потърсят свои близки, а не да купуват кръв.
Партньори на кампанията са Русенския университет, ОД на МВР – Русе, Областна администрация – Русе и др.
В центъра по трансфузионна хематология в русенската болница през първите шест месеца на годината кръв са дарили 2530 човека. Едва 22-ма да дали доброволно кръв. 2030 са мъжете, 500 жените, съобщи заместник-директорът на болницата д-р Йосиф Новаков. Общото количество кръв, дадена от посочения брой хора е 760 литра.
Кампанията е своеобразен коледен подарък за хората, които имат нужда от това. Както казахме тя стартира на 1-ви декември и ще продължи до 23-ти. Пунктът, където хората могат да дарят кръв е във фоайето на хирургическия блок, на мястото на бившата аптека от 12.30 до 16 ч.
С отделна акция служителите на ОД на МВР също ще подкрепят инициативата. На 5,6 и 7 декември студентите от РУ от 8.30 до 14 ч., в зала 2.202 в корпус 2 на висшето училище, ще имат възможност да помогнат на нуждаещите се. Еднодневна акция от 8 до 15 ч ще има и Областна администрация. Русенска фирма ще осигури безвъзмездно 200 шоколада и 200 напитки за дарителите.
Д-р Новаков поясни, че кръвната банка в Плевен, която обслужва региона, има достатъчно запаси за операции и спешни случаи. Опасност пациент, който има нужда от кръв, да бъде върнат няма, но запасите се изчерпват и трябва да се възстановят. Организаторите се надяват, че повече хора ще откликнат на призива да дарят кръв, за да спасят човешки живот.

Общо
Асен Блатечки дарява кръв на 7-ми декември в Русе
Заглавие
Асен Блатечки дарява кръв на 7-ми декември в Русе
Описание
Едва 22-ма са дали доброволно кръв.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker