Новини

Състезатели от 8 до 70-годишна възраст се включиха в турнира по Сянци

Турнирът по Сянци се проведе в хотел "Одисей", който въпреки малкия си интериор,събра 16 състезатели
Турнирът по Сянци се проведе в хотел „Одисей“, който въпреки малкия си интериор,събра 16 състезатели

Шестнадесет състезатели по китайски шах се включиха в първия турнир по Сянци, както още е известна играта, организиран за първи път у нас. Домакин на изявата е сдружение „Движение за хармонично развитие на човека” и Българската федерация по Сянци. Участници от Русе и Велико Търново, на възраст от 8 до 70 години, мериха сили в двубоя. Състезанията през първия ден на турнира бяха на случаен принцип, като всеки игра срещу всеки. Така на масите с фигури седнаха млади срещу възрастни, опитни срещу неопитни състезатели. В края на турнира останаха четирима състезатели, които защитиха имената си в оспорвана борба.

Супервайзорът на БМСТ Теодор Недев като състезател по Го в олимпиадата на интелектуалните игри, проведена в Китай
Супервайзорът на БМСТ Теодор Недев като състезател по Го в олимпиадата на
интелектуалните игри, проведена в Китай

Хубавото е, че благодарение на специалисти от „Движение за хармонично развитие на човека” играта Сянци се радва на голям интерес сред децата. В някои русенски училища, като СОУ „Васил Левски, където има паралелки с изучаване на китайски и японски езици, и Дойче шуле, тези специалисти провеждат с учениците занимания по логически игри, каквато е и китайският шах.

За разлика от европейския, /класическия/ шах, където царят е най-важната фигура, в китайския шах той не участва в играта. Вместо него, в центъра на полето са мъдреците, известни още като генерали. Те са стратезите на военните действия и водят войниците си в битката за пленяване на противниковите стратези, обяснява един от участниците в турнира.

Древна рисунка, изобразяваща играта Го
Древна рисунка, изобразяваща играта Го

Първият турнир по Сянци в Русе съвпада с 9-годишния рожден ден на сдружение Хармонично развитие на човека”/BMST/, инициатор на изявата. Състезанието, което се проведе в хотел „Одисей”,  започна с коктейл за участници, организатори  и гости, по повод празника на сдружението.

Играта Сянци е най-рапространената в Китай и се играе от 200 млн. души. Тя принадлежи към групата на логическите игри и се определя като гимнастика за ума. Сянци е включена в групата на интелектуалните игри, наред със спортния бридж, покера, класическия шах,  игрите Шашки и Го.

Автор и снимки: Валентина Караджова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker