Новини

Австралиец без крайници трогна Пламен Нунев

Депутатът срещнал необикновения мъж на молитвената закуска при Обама

Пламен Нунев и съпругата му Таня Нунева на молитвената закуска при Обама
Пламен Нунев и съпругата му Таня Нунева на молитвената закуска при Обама

Историята на 32-годишния Ник Вуйчич, роден без ръце и крака, е впечатлила по време на молитвената закуска Пламен Нунев. Русенският народен представител от ГЕРБ за трета поредна година присъства на Националната молитвена закуска, организирана от президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон. Там бяха още първата дама Мишел Обама, вицепрезидентът Джо Байдън, конгресмени, сенатори, политици, общественици и религиозни дейци от цял свят.

Няма граници за един човешки дух. Това ни показа историята на този млад мъж, който е семеен, има детенце и не се съобразява с границите, които съдбата му е наложила. Щастлив съм, че имах уникалната възможност да се докосна до този човек”, коментира след завръщането си от закуската Нунев.

Пламен Нунев пред кабинета на конгресмена Франк Уолф
Пламен Нунев пред кабинета на конгресмена Франк Уолф

Ник Вуйчич е австралиец, но със сръбски корени. Роден е на 4 декември 1982 г. без крайници. Когато бебето се появило без ръце и крака, докторите били шокирани, нямали никакво обяснение и не очаквали детето да оцелее. И до ден днешен не се знае причината за физическото му състояние.

Хората, които го познават ще ви уверят, че това, което Ник няма, може да се компенсира стократно с духа, смелостта, чувството за хумор и въобще цялостният начин на живот, който води младият мъж. Ще повярвате ли, че той играе футбол, плува, сърфира, играе голф? Но най-важната му мисия е да обикаля света, да мотивира и помага на милиони хора по Земята.

Ник има малък израстък на мястото на левия си крак, с чиято помощ балансира, скача, движи се, пише, държи химикалка и върши хиляди други неща. „Наричам го – моята пилешка палка” – шегува се Ник и добавя „Бих бил изгубен без него”. „Например, когато съм във водата, всъщност моето тяло се носи свободно, тъй като е 80% бели дробове и моята пилешка палка служи като витло”, обяснява младият мъж на всички, които се чудят как успява да е толкова активен без крайници.

Невероятният дух на Ник Вуйчич е впечатлил политици от цял свят
Невероятният дух на Ник Вуйчич е впечатлил политици от цял свят

За разлика от милиони хора с увреждания, които водят аутсайдерски начин на живот, Ник има много приятели. Има и един по-специален човек до себе си. Съпругата, която е момичето на мечтите му и за която се жени, облечен в костюм. Към днешна дата двамата имат и детенце, впечатлен е Нунев от историята на модератора, поканен от Обама.

Все пак животът на Ник не е бил толкова весел, колкото изглежда. Имал е много трудно детство. Родителите му решават да не го изпращат в училище за хора с увреждания, а в училище със съвсем нормални деца. Там се запознава със злобата, подигравките, обидите и лошия характер на хората. Малтретиран, отхвърлян и тормозен Ник понякога загубвал надежда, но винаги до него били родителите му, които го окуражавали и му помагали със съвети да говори с децата, да им покаже, че е като тях и да си намери приятели. След време – точно това се случва – Ник успява да покаже на съучениците си, че е страхотно дете и бързо става любимец на връстниците си. Днес може да се похвали със завършено образование в областта на „Финансовото планиране и Недвижимите имоти”.

Ник Вуйчич се оженил за момичето на мечтите си
Ник Вуйчич се оженил за момичето на мечтите си

Едва на осем години Ник вече е отчаян и иска да сложи край на живота си. На десет се опитва да се удави, за щастие безуспешно. „Чувствах, че животът ми няма смисъл – а когато нямаш смисъл, няма и как да намериш силите да продължиш” – признава Ник. С помощта на семейството си, приятелите си и вярата в Бог, обаче Ник успява да преодолее всичките си моменти на депресия и да стане международен символ на триумфа на човешката воля и смелост. Днес пътува в много страни като мотивиращ лектор и помага на много хора да осъзнаят смисъла на живота си и да бъдат силни и смели пред всичко, което съдбата им поднесе. „Когато бях на 13 години попаднах на статия за човек с увреждания, който бе успял да постигне невероятни неща в живота си и да помага на другите хора. Осъзнах защо Бог ме е направил такъв – тогава осъзнах смисъла на моя живот – да дарявам надежда на другите. Наистина беше невероятен момент – тогава реших, че ще посветя живота си на това да окуражавам хората, да им вдъхвам смелост и да им помагам. ” – разказва Ник и продължава – „Реших да бъда благодарен за това, което имам и да не хленча за нещата, които нямам. Поглеждам се в огледалото и си казвам – знаеш ли Ник, хората са прави – ти наистина нямаш ръце и крака, но никой, никога няма да може да ти вземе този поглед и усмивка, с които озаряваш близките си.”

На закуската при обама Ник е придружен от майсторката-сърфистка Бетъни Хамилтън, с която се запознава през 2008-а на Хаваите. Едната ръка на Бетъни е била отхапана от акула, когато тя е само на 12 г. Именно тя го научава да кара сърф и да прави 360 градусови завъртания на дъската – нещо, което никой друг не е правил в историята на сърфинга.

За поредна година Нунев се среща с Адер Холд от Комисията по Национална сигурност
За поредна година Нунев се среща с колегата си Адер Холд от Комисията по Национална сигурност

„Тези млади хора насърчават другите да се изправят, след като са паднали и смело да продължат напред. Ник Вуйчич окуражава и вдъхва надежда на хора по цял свят, невероятно впечатление ми направи”, сподели Пламен Нунев след завръщането си от Вашингтон. Той определя изживяването си като несравнимо. „След всяко посещение се връщам зареден с позитивна енергия. Мъчно ми е, че злобата е обхванала много хора в България и се опитвам да съм посланик на разбирателството, диалога, доброто и всички тези ценности, които трябва да възродим. Виждам смисъл да продължавам”, заяви оптимистично Пламен Нунев.

На депутата му направило впечатление, че тази година президентът Обама изглежда леко състарен, за разлика от минали години. Все така харизматичен, но изморен, вероятно напрежението от грижите като държавник си оказва думата”, коментира още Нунев. За пръв път народният представител посетил и Белия дом. На форума пред близо 3 200 човека с различни политически възгледи от 140 страни Барак Обама подчертал важността от спазването на религиозните свободи на гражданите – не само в Америка, но и по целия свят. По време на своята реч президентът благословил усилията на всички, които се стремят да установят мир по света.

„Националната молитвена закуска е един от мощните механизми, чрез който политиците се връщат при хората. А аз винаги съм се стремял да бъда близо до тях и не съм забравил, че не може да влезеш в стаята на политиката и да оставиш пред вратата моралните си ценности”, сподели още Пламен Нунев.

 

Ник Вуйчич със семейството си
Ник Вуйчич със семейството си

* Ник Вуйчич  е роден през 1982 г. в австралийския град Брисбейн в семейство на сръбски емигранти. Той страда от рядък синдром – Тетра-Амелия – комплексно генетично заболяване, при което човек няма крайници. Въпреки това, момчето има частично едно стъпало с два пръста. През 1990 година, страдайки от своите физически недостатъци, Ник се опитва да се самоубие, но в крайна сметка осъзнава, че постиженията му в живота може да вдъхновят другите. Той започва да учи прости неща: научава се да пише с помощта на два пръста на левия си крак, да си мие зъбите, да се бръсне, сресва, да говори по  телефона и да пише на компютъра.

От 1999 г. той започва да говори пред своята църква, а  скоро след това прави своя група с нестопанска цел „Живот без крайници“, превръщайки се в мотивационен говорител. През 2005 г. Ник е номиниран за „Млад австралиец на годината.“

През 2009 г. участва във филма „Циркът на пеперудите“, в който се разказва за човек без крайници Уил и неговата съдба.   Първата му книга „Живот без крайници“ е публикувана през 2010.

Ник Вуйчич е женен, има едно дете.

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker