Новини

Баба Марта ни носи здраве

Баба Марта ни носи здраве
Баба Марта ни носи здраве

Днес посрещаме Баба Марта, символ на здравето и светлите сили, които идват рано напролет. Тя е митичен персонаж в българския фолклор, но през последните години все повече чужденци също връзват мартеници за здраве на ръката си. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец „март“. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.
Добра поличба е, ако всеки сам изработи мартенички, с които да закичи близки и приятели. Точно на това поверие беше отдадена последната инициатива на Екомузея в Русе. През последните няколко дни, малки и големи имаха възможност да проявят творчество и изработиха мартеници – мамути, символ на най-обемния и атрактивен експонат в екомузея. Единственото условие беше да не си закичваме мартениците преди днешния ден, за да не ни почерни и разболее Баба Марта.

Общо
Баба Марта ни носи здраве
Заглавие
Баба Марта ни носи здраве
Описание
Днес посрещаме Баба Марта, символ на здравето и светлите сили, които идват рано напролет.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker