Начало - Новини - Бамята контролира диабета, астмата и холестерола

Бамята контролира диабета, астмата и холестерола

Влакната от бамята поддържат здрав стомашно-чревния тракт

Бамята е натурален източник на енергия, използва се много отдавна за медицински и кулинарни цели.

Бамята съдържа витамини А и С и е добър източник на желязо и калций.

Бамята е натурален източник на енергия, използва се много отдавна за медицински и кулинарни цели. Оказва се, че тя може да контролира редица болести, включително диабет и холестерол. Бамята, известна още като „дамски пръсти“ и „гумбо“, е зелено цъфтящо растение. Тя принадлежи към семейството на хибискуса и памука. Среща се в районите около Нил в Северна Африка и Близкия изток, първите й описания датират от преди 3500 години в Етиопия.
Хранителна стойност на бамята
Бамята съдържа витамини А и С и е добър източник на желязо и калций. Също така в нея има нишесте, мазнини, тиамин и рибофлавин, епикатехин, катехин, рутин, процианидин В1 и В2 и кверцетин. Тези антиоксиданти са способни да предотвратят увреждането на клетките, причинени от факторите на околната среда и стреса.
Как да си направим вода от бамя?
Пиенето на „бамена вода“ е популярен нов метод за използването на бамята. Тази рецепта е известно, че контролира нивата на кръвната захар, холестерола, лекува астма и поддържа здрави бъбреците.
Ето как да я приготвите: нарежете 2-3 пресни дамски пръсчета, след като отстраните главата и опашката им. Поставете ги в чаша вода и я оставете да престои за една нощ. Пийте водата около 30 минути преди закуска.
Някои хора предпочитат да нарежат бамята на тънки филийки, вместо да накиснат целите шушулки. Ако ще си приготвите вода по този начин, бъдете подготвени за питие, което е малко горчиво.
Как действа бамята на здравето:
– Тя е добра за астма. Витамин С, който се намира в бамята, е антиоксидант и противовъзпалително средство, което ограничава развитието на симптомите на астма.
– Влакната от бамята имат много добри качества за поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт.
– Бамята помага да се абсорбира водата и задържа излишния холестерол, метаболитните токсини и излишъка от жлъчката в неговия лепкав материал и след това да се изхвърли чрез изпражненията. Благодарение на по-големия процент вода в тялото по този начин се предотвратява запек, газове и подуване на корема.
– Лепкавият материал на бамята свързва холестерола и жлъчна киселина и така помага за изхвърляне на токсините от черния дроб.

Бамята контролира диабета, астмата и холестерола
Влакната от бамята поддържат здрав стомашно-чревния тракт.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе