Новини

Стани част от Предизвикателството за социална промяна 2016

Екипите с най-иновативни идеи ще получат финансова подкрепа и менторство

Екип Пловдив
След две успешни издания Предизвикателството за социална промяна на Фабриката за идеи, събира и през 2016-а година активни младежи в неравна битка с „Големия праз“.

След две успешни издания Предизвикателството за социална промяна на Фабриката за идеи, събира и през 2016-а година активни младежи в неравна битка с „Големия праз“.

Напук на епидемията „От нас нищо не зависи“ те ще участват в разрешаването на общественозначими актуални проблеми в България. Това е едно креативно преживяване, за което се иска силен „празоборчески“ ентусиазъм, казва създателката на този формат и на Фабриката за идеи Янина Танева. Тя е убедена, че това, което наричаме „социално благо“, може да бъде постигнато само когато хора с различно образование, експертиза и опит, от различни градове и на различна възраст, се обединят.
Всички, които желаят да инвестират време, усилия и вдъхновение за това, могат да се регистрират на сайта https://ideasfactorybg.org/social-innovation-challenge/ до 6 юни 2016 г. Тази година приключението Предизвикателство за социална промяна ще се случи в 6 града едновременно и населените места около тях: София, Пловдив, Бургас, Враца, Габрово, Горна Оряховица. Независимо откъде сте, можете да се регистрирате в друг град. Освен това можете да кандидатствате Предизвикателството за социална промяна да дойде и във вашия град през 2017-та.
При регистрацията си екипът трябва да избере регион и тема, на които иска да се посвети. Тази година темата на Предизвикателството за социална промяна насърчава колективната интелигентност на екипите по теми като: пълноценната връзка между поколенията, обезлюдяването на селата, младежката безработица, правата на малките производители, връзката между формалното и неформалното образование, качествена градска среда, достъп до култура, екология, достъп до качествено здравеопазване и други. Своята мисия можете да изберете сами или пък да оставите Фабриката за идеи да ви предложи предизвикателство. И в двата случая е необходимо да изследвате проблема в рамките на 4 дни на терен и да се опитате да го видите с други очи, за да стигнете до нови решения, използвайки методите на Human Centered Design (дизайн, ориентиран към човека), с които Фабриката за идеи ще ви запознае. Творческите решения на казусите ще трябва да изпратите до Предизвикателството за социална промяна и да ги представите през местната общност, за да получите тяхната подкрепа. Най-добрите идеи ще бъдат избрани и ще участват в Национална презентация, която ще се състои в София пред ментори, спонсори и бизнес ангели. Всички идеи, стигнали до Националната презентация, ще бъдат включени в Банката за идеи на сайта на Предизвикателството и ще получат правото да участват в Инкубатор за социални иновации. Екипите с най-качествени идеи и добри презентации ще получат финансова подкрепа и менторство, за да ги реализират.
В двете изминали издания на Предизвикателството за социална промяна на Фабриката за идеи през 2014-а и 2015-а са участвали общо над 350 души в над 70 мисии, а повече от 20 иновативни идеи са получили рамо за осъществяване.
Пътуващо кино в ромските квартали, превръщане на ромски младежи в „блогъри от махалата“, създаване на социално-предприемаческа марка на образователен комплект за деца с дислексия и образователни затруднения „Оплетен свят“ чрез използването на кукли и приказни сценарии, произведени от жени над 50 години, както и създаване на социално предприятие за младежи с аутизъм, които с терапевтична цел отглеждат разсад на музика…. Това са само малка част от иновативните проекти, които са получили подкрепа чрез Предизвикателството за социална промяна 2015 на Фабриката за идеи..
Предизвкателството за социална промяна на Фабрика за идеи е оригинална българска идея, представена вече в 9 държави (Бразилия, Великобритания Германия, Гърция, Италия, Киргизстан, Молдова, Полша, Сърбия, Узбекистан), която дава проста рамка за създаване на иновативни решения на комплексните проблеми пред съвременните общества. Проектът е начин да се ангажират креативността и амбицията на младите хора за положителни промени в обществото.

Общо
Стани част от Предизвикателството за социална промяна 2016
Заглавие
Стани част от Предизвикателството за социална промяна 2016
Описание
Екипите с най-иновативни идеи ще получат финансова подкрепа и менторство.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker