Новини

Пчели изпращат sms-и от кошера

Пчели изпращат sms-и от кошера
Пчели изпращат sms-и от кошера

Пчели вече ще могат да изпращат на пчеларите SMS-и от кошера при проблем.

Комуникацията с пчелите е превърната в реалност от един полски студент. Той е нарекъл изобретението си МАЯ. Заради прочутата анимационна пчеличка, разбира се. Устройството включва електронна система и сензори. То се поставя под кошера и постоянно изпраща информация за случващото се в пчелната колония. За него разказва Биляна Бонева в предаването „Зелена светлина“ по БНТ.
Войчех Сойка е дизайнер на уреда за наблюдение. той казва: „Ние следим температурата, влажността, движението и анализираме акустичния спектър на кошера. Данните се подават на външен сървър, където ние можем да ги анализираме и при опасност можем веднага да изпратим съобщение на мобилния телефон на пчеларите“.
Средно около 10 000 пчели тежат близо килограм. Ако теглото им се промени, това е сигнал, че нещо с насекомите се случва. Пчеларят трябва по най-бързия начин да събере пчелите, защото до няколко часа може да загине цялата колония.

Пчелните кошери ще алармират пчеларите за проблеми
Пчелните кошери ще алармират пчеларите за проблеми

„Като следим тежестта на кошера, ние можем да преценим и колко мед произвеждат пчелите. А също така пчеларят може да разбере кое е и най-подходящото място да постави кошера. От данните за температурата и влажността разбираме дали кошерът „работи” правилно и дали микроклиматът край него е подходящ за пчелите. Анализът на акустичния спектър ни позволява да чуем какво прави царицата и дали пчелите са изложени на риск.“, допълва Сойка.
Пчеларите събират средно по 20-30 килограма мед от кошер. С МАЯ, обаче, количеството може да нарасне значително, убеден е създателят на устройството. Според полския студент изобретението може да действа и като система за ранно оповестяване, така че пчеларите навреме да бъдат информирани за липсата на достатъчно цветен прашец в района и да вземат мерки. Устройството може да помогне и за разгадаване на неизвестните, които все още витаят около синдрома на празния кошер.
„Проверките на кошерите изискват време. Те трябва да се правят редовно, за да се разбере какво се случва вътре. Но когато съберем всички тези фактори и ги анализираме, ние можем да направим изводите без да пречим на пчелите. Така че пчеларят трябва да проверява кошера само в краен случай“, казва още полякът.
Засега системата за комуникация е в пробен период. Тя е монтирана към един от кошерите, стопанисвани от бащата на младия изобретател. Изглежда пчелите нямат нищо против да споделят с хората поне част от тайните на своя малък, но чудесно организиран свят.

Общо
Пчели изпращат sms-и от кошера
Заглавие
Пчели изпращат sms-и от кошера
Описание
Пчели вече ще могат да изпращат на пчеларите SMS-и от кошера при проблем.
Автор
Публикувано от
zdravedae.com
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker