Новини

Белият трън – добър не само за черния дроб

В големи дози билката предпазва бъбреците от увреждане по време на химиотерапия, увеличава ефекта на някои лекарства

Растението помага при атеросклероза, жлъчни камъни, висок холестерол, претоварване с желязо и някои форми на рак.
Черният дроб произвежда жлъчен сок и белият трън стимулира производството на жлъчка, която метаболизира мазнините в тънките черва.

Белият трън е използван в Европа в продължение на повече от 2 000 години за лечение на чернодробни проблеми. Расте в средиземноморските региони на Европа, Северна Африка, Близкия изток и е натурализиран в Австралия и Калифорния. Използван е за лечение на чернодробни заболявания: алкохолен хепатит, цироза, чернодробно отравяне и вирусен хепатит. Той помага за регулиране на кръвната захар, метаболизма на мазнините и за отделянето на определени хормони. Известно е, че може да помогне при акне, запек, болест на Крон и синдром на раздразнените черва.

Черният дроб произвежда жлъчен сок и белият трън стимулира производството на жлъчка, която метаболизира мазнините в тънките черва. Маслото от тази билка е от изключителна полза за диабетици, тип 2. Когато има излишък от инсулин в кръвния поток, може да се получи натрупване на тегло, а магарешкият бодил е добър помощник в битката с наддаването на тегло, тъй като помага на черния дроб да отстрани инсулина от кръвта. Белият трън е много ефективен, когато диабетът е причинен от увреждане на черния дроб, следствие на прекомерна употреба на алкохол.
Растението помага при атеросклероза, жлъчни камъни, висок холестерол, претоварване с желязо и някои форми на рак. Какъв е механизмът? Белият трън помага на черния дроб, който е нашата биохимична лаборатория, да превърне LDL холестерола в HDL холестерол (добър холестерол.), намалява отлагането на количеството холестерол в жлъчката, което елиминира една от причините за образуване камъни в нея.
Някои форми на рак, свързани с хормона естроген, също добре се повлияват от билката. Лабораторните експерименти демонстрират, че силибин, активната съставка на магарешкия бодил, действа върху естрогенните рецепторни места и по този начин блокира образуването на ракови клетки. Смята се, че за жените с риск да развият рак на гърдата и яйчниците, белият трън е отлично профилактично средство.
Магарешкият бодил в големи дози показва, че предпазва бъбреците от увреждане по време на химиотерапия.


Изследване, проведено с мишки, при които големи дози екстракт от билката се приема в много големи дози, еквивалентни на 30 грама на 110 паунда при възрастни, напълно предпазва бъбреците от увреждане по време на химиотерапия.
Силибин А и В, основни компоненти на силимарина в магарешкия бодил, при лабораторни изследвания на ракови клетъчни линии, показват, че помагат на химиотерапевтичните лекарства цисплатин и доксорубицин за работят по-добре при рак на яйчниците и гърдата. Същото вещество има пряк ефект и при други видове онкологични заболявания, вкл. и на простата. При лабораторни тестове се доказва, че силимаринът и силибин забавят растежа на раковите клетки и спомагат за възстановяване на чернодробната тъкан. При рак на черния дроб, магарешкият бодил защитава специална клетка на имунната система, наречена кюпфлер клетка, която унищожава бактерии, токсини и други чужди вещества, които влизат в черния дроб.
При рандомизирано клинично проучване при деца с остра лимфобластна левкемия е установено, че силимаринът намалява вредните ефекти на химиотерапията на черния дроб, без да работи срещу лечението на рака. При децата, приемали силимарин, се наблюдават по-малко странични ефекти от химиотерапията, отколкото при деца, които не са вземали бял трън.
Белият трън е най-добре да се използва заедно с фосфатидилхолин, защото може да повиши абсорбцията с 95%, което означава, че повече от неговите полезни вещества ще достигнат до кръвта. Фосфатидилхолинът е известен също като соев лецитин. Той може да бъде закупен от всеки магазин за здравословни храни.
Ако диабетици решат да приемат бял трън, трябва задължително да се консултират с лекар и внимателно да наблюдавате кръвната си захар, защото билката бързо понижава нивата й. Жените, които използват хапче за контрол на раждаемостта, не трябва да приемат магарешки трън, тъй като той помага на черния дроб да отстрани хормоните от кръвния поток и може да направи хапчето неефективно. Всеки, който започва да приема магарешки бодил, може да има разхлабване на червата, защото активността на жлъчния мехур ще се увеличи, но след няколко дни този симптом ще намалее.

Общо
Белият трън – добър не само за черния дроб
Заглавие
Белият трън – добър не само за черния дроб
Описание
В големи дози билката предпазва бъбреците от увреждане по време на химиотерапия, увеличава ефекта на някои лекарства.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker