МедицинатаНовини

Белодробната болница в Русе с ремонтирани стаи и отделен вход за туберколозните пациенти

Русенската белодробна болница е единствената в страната, която поддържа свой БЦЖ-екип

Белодробната болница в Русе с ремонтирани стаи и отделен вход за туберколозните пациенти
Белодробната болница в Русе с ремонтирани стаи и отделен вход за туберколозните пациенти, съобщиха на пресконференция

В Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Русе обособяват отделен вход и специален асансьор за пациентите, заболели от туберкулоза и приети в отделението.
Новината беше съобщена днес на пресконференция, на която присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, управителят на СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ д-р Светослав Дачев, началникът на Пневмофтизиатричното отделение д-р Николай Колев и директорът на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова.
„Благодаря на д-р Дачев и неговия екип за всеотдайната работа, за изключителния им професионализъм и опит, заради което много човешки животи биват спасявани“, заяви кметът Пламен Стоилов и увери, че лекарите в специализираната болница имат пълната подкрепа на Община Русе във всяко едно начинание, особено когато става въпрос за инвестиции и модернизации, свързани с подобряване на качеството на условията на работа за персонала и условията за пациентите.

Русенската белодробна болница е сред най-добрите в страната
Русенската белодробна болница е сред най-добрите в страната

По време на пресконференцията стана ясно още, че нововъведенията не са просто ремонт на болничната сграда, а съобразяване със стандартите на Здравното министерство и най-вече с изискванията на Световната здравна организация за отделяне на болничните потоци. В голямата си част туберкулозните пациенти са заразни и представляват заплаха за другите болни от отделенията на стационара, каквито са пациентите с пневмонии, астма и т.н. За туберкулозноболните са заделени двадесет легла от общо 88-те в стационара.
Анализът на данните за болестта показват, че тя бележи спад през последните две десетилетия. Докато през 1995-1996 година, например, пациентите с туберкулоза са били 120-130, през 2007-а те са паднали под 100. През следващите години и в момента, новооткритите пациенти с туберкулоза са не повече от 40-50, годишно, а през последните две години в Русе няма заболели деца, стана ясно от изнесените данни.
Русенската белодробна болница е сред най-добрите в страната и разполага с подготвен екип от специалисти, които използват съвременна апаратура и съвременни медикаменти при лечението на пациентите, заяви още д-р Дачев и благодари на кмета Пламен Стоилов за подкрепата.

Кметът Пламен Стоилов посети отделението
Кметът Пламен Стоилов посети отделението

Русенската белодробна болница е единствената в страната, която има БЦЖ екип, уточни управителят й д-р Светослав Дачев. Този малък колектив от 3-4 медицински работници периодически обхожда училищата, прави Манту проби и следи резултатите от тях. В борбата с туберкулозата, белодробните специалисти залагат и на профилактиката, което означава системно провеждане на седмици за проверка на риска от заболяването, акции на терен с подвижен флуорограф и пълен обхват на уязвимите групи, каквито са най-вече ромите, хората с алкохолна и наркозависимости, скитащите и т.н. С помощта на мобилния флуорограф през последно време са прегледани 600 човека, а в акциите, като партньор на пневмофтизиатрите, се включват и специалисти от РЗИ. Добрата колаборация бе отчетена на срещата на медиите при д-р Дачев, организирана в навечерието на Световния ден за борба с туберкулозата, 24 март. Впрочем, пресконференцията, включваща и разходка из обособения и изцяло нов стационарен сектор /с бъдещ асансьор/ само за туберкулозни пациенти, съвпада и с поредната Седмица на отворените врати за профилактика на туберкулозата – Първата за 2018-а година седмица на отворените врати вече стартира и ще приключи в края на март. Русенската белодробна болница е реализирала проекта си за отделен вход и специален асансьор за туберкулозните пациенти в болничния стационар, изцяло със свои средства в размер на близо 80 000 лв. Туберкулозният сектор ще поема пациенти не само от Русенска област, а и от съседни градове, каза началникът на Пневмофтизиатричното отделение на белодробната болница д-р Николай Колев. Той е и регионален мениджър за борба с туберкулозата.

Автор: Валя Караджова

Общо
Белодробната болница в Русе с ремонтирани стаи и отделен вход за туберколозните пациенти
Заглавие
Белодробната болница в Русе с ремонтирани стаи и отделен вход за туберколозните пациенти
Описание
Русенската белодробна болница е единствената в страната, която поддържа свой БЦЖ-екип
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker