Новини

Ползата и вредата от компютъра

Днес продължаваме рубриката, в която ние, възрастните, се учим от децата си. В нея са поканени да участват всички малчугани, тийнейджъри и по-големи деца, които искат да изразят своето отношение към здравословното хранене и здравословния начин на живот като цяло. Така и най-малките ни читатели ще имат възможност да споделят своите мисли, свързани със здравето. А ние ще се вслушваме.
Днес 12-годишната Полина Иванова, която е ученичка в СОУЕЕ „Свети Константин Кирил философ” – Русе, разсъждава върху ползите и вредите от компютъра.

Ползата и вредата от компютъра

Ползата и вредата от компютъра
Ползата и вредата от компютъра

Аз ще започна своето съчинение с ползата от компютъра. Децата много обичат да играят на него, но естествено това си има и граници. Има игри, които ти развиват фантазията. Логическите игри ти развиват ума. Благодарение на компютъра можеш да комуникираш с хора от цял свят, но трябва той да е свързан с интернет. Аз например имам близки (баба и чичо), които живеят в САЩ от 20 години. С програмата „skype”, имам възможност винаги да се чувам с тях, както и да ги виждам, те мен също. Когато съм била малка и е нямало такива екстри, мама е комуникирала с тях чрез писма. Този начин на свързване е бил много неудобен, защото докато писмото пристигне, обстоятелствата са се променяли.

Идва ред и на вредите от тази сравнително нова технология. Пред компютъра не бива да се стои повече от 30 минути, защото той става вреден за очите. Лекарите препоръчват да се стои най-много два часа на ден. Бях чела в интернет за едно момче, което искало много компютър, но семейството му не можело да си го позволи. Негов приятел му казал, че в града имало компютърна зала, ако искало можело да отиде да поиграе. Тя била безплатна. Момчето отишло и дълго време не се прибрало. Родителите му не се интересували от него. След седем дена се прибрало. Очите му били подути и зачервени. Разболяло се от анорексия и скоро починало. Сигурно се питате „Тази зала не я ли затварят?”. Момчето било много хитро. Вечер, когато затваряли, то се криело под бюрото, а сутрин, когато отваряли, изчаквало собственика да отиде да отвори прозореца и вземе метлата да изчисти и се правило на току-що дошъл клиент.
Компютърът може да е вреден и пристрастяващ, ако вярваме на тази история. В случая не е вреден само за очите, но и за целия организъм. Затова нека не стоим дълго време на компютъра. Всичко трябва да е с мярка.
В същото време да не забравяме,че той може да и наш пръв приятел и да ни помага както с домашните, така и да откриваме много информация, свързана с нашите интереси!

Полина Иванова

Общо
Ползата и вредата от компютъра
Заглавие
Ползата и вредата от компютъра
Описание
Пред компютъра не бива да се стои повече от 30 минути, защото той става вреден за очите
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker