Новини

Бергамот – сваля холестерола и защитава сърцето

Биофлавоноидите в екстракта от бергамот намалява LDL като понижава оксидативния стрес

Бергамот е вид портокал, който расте в южната част на Италия.
Етеричното масло от бергамот осигурява на чая „Ърл Грей“ фантастичният му и отчетлив вкус!

Може би сте възприели отавна здравословен начин на живот и приемате много видове естествени продукти, с надеждата да се справите със сърдечно-съдови заболявания, дължащи се на запушване на артериите или просто желаете да поддържате здравословни нива на холестерола и триглицеридите в кръвта си, за да се предпазите от сърдечни заболявания.

Вероятно сте използвали нар, куркума, куркумин, астаксантин и Акай бери. Сигурно сте консумирали лимон, чесън, джинджифил, ябълков оцет и мед. Може би всяка сутрин пиете чаша вода с лимон. Може също така да сте пробвали и екстракт от лайм. Но вероятно не сте попадали на един чудесен плод. Кой е той? Бергамот.
Етеричното масло от бергамот осигурява на чая „Ърл Грей“ фантастичният му и отчетлив вкус!
Маслото от бергамот има много ползи за здравето. Помага при кожни проблеми, стрес и тревожност, сърдечни проблеми (антиаритмични), възпалителни и храносмилателни състояния и хранително отравяне.
Но най-вероятно не сте запознати или не сте чували за ползите от сока от бергамот, който предпазва от сърдечно-съдови заболявания като повишава HDL холестерола, а понижава лошият LDL и триглицеридите. Но има и други плодове, които правят същото нещо, толкова добре! И ще сте прави.
Какво е бергамотът?
Бергамот е вид портокал, който расте в южната част на Италия. Голяма част от световните запаси идват от там. Отглежда се и на други места, включително в някои части на САЩ, особено в средиземноморските и субтропически климати, които включват Флорида и Южна Калифорния.
Сокът от бергамот или екстракт се различава от другите цитрусови плодове в състава и съдържанието на няколко отделни флавоноиди – неоериоцитрин, неохесперидин и нарингин.
6-месечно изследване върху хора е показало, че определена доза от екстракт от сок от този плод съдържа 150 мг флавоноиди, с 16% от неоериоцитрин, 47% от неохесперидин и 37% от нарингин, а това значително намалява плазмените липиди и подобрява профила на липопротеина.
След 6 месеца, авторите открили, че екстрактът от бергамот – намалява общия холестерол от 6.6-5.8 ммол / л, намалява триглицериди от 1.8 до 1.5 ммола, намалява LDL-холестерол от 4.6-3.7 ммол / л и увеличава HDL (добрия)-холестерола от 1.3-1.4 ммол.
Проучването показва, че 6-месечното приемане на сока от този интересн плод може да помогне за намаляване на субклинична (не достатъчно тежка) атеросклерозна плака. Възможно е да имате подобни или по-добри резултати, ако пиете сока или екстракта за по-дълъг период от време.
Хиперлипидемията се отнася за повишените нива на липиди (мазнини) в кръвта, включително холестерола и триглицеридите.


Въпреки че обикновено протича безсимптомно, тя може значително да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, което от своя страна води до болки в гърдите, сърдечни удари, инсулти и други проблеми.
Проучване от 2011 г. изследва ефектът на екстракт от бергамот в индуцирана хиперлипидемия при плъхове и при 237 пациенти, страдащи от заболяването асоциирани или не с висока кръвна глюкоза (хипергликемия).
Екстрактът се прилагал перорално в продължение на 30 дни както на плъхове, така и на пациенти. Авторите на изследването са установили, че извлекът намалява общия холестерол, намалява нивата на LDL холестерола (придружени от повишени нива на HDL), намалява нивата на триглицеридите, значително намаляване кръвната глюкоза, намалява производството на холестерол, ефективно понижава кръвното налягане. Авторите предполагат, че дневният прием на сок или екстракт е ефективен билков подход в борбата с високо съдържание на мазнини и нарушения в захарта.
Биофлавоноидите в екстракта от бергамот намаляват LDL като понижават оксидативния стрес, което води до по-ниски нива оксистерол (окислен холестерол).
Холестеролът се намира навсякъде в тялото ни, което включва всички липопротеини и клетъчните мембрани на органната система. Следователно, когато антиоксидантните фитонутриенти неутрализират свободните радикали, които водят до намаляване на нивата на оксистерол навсякъде, включително и в клетъчните мембрани, са необходими по-малки нива на холестерола за възстановяване на мембраните и за укрепване. Това води до намаляване на LDL и увеличаване на HDL, следователно се намаляват нивата на общия холестерол.
По-високите нива на HDL по време на приема на екстракта се дължат на това, че на клетъчните мембрани са им нужни оптимални количества здрав холестерол, за да поддържат тяхната структура. Допълнително здравият холестерол и оксистерол се отстраняват от мембраните.
При изследвания направени върху хора са използвани 500 или 1000 мг екстракт от бергамот с успех. Но едва след дневен прием на 500 мг от бергамот евентуално може да видите очаквания резултат.
Добавянето на 50 мг витамин С към екстракта пък помага за синергичния ефект.
Някои експерти предлагат да се приема екстракт от 250 мг бергамот с 50 мг витамин С два пъти на ден. По-малките дози помогат на екстракта да остане в тялото за по-дълъг период от време, което от своя страна осигурява по-добра защита срещу оксидативния стрес.
Не е известно колко пресен сок от бергамот е нужен за производството на 1000 мг екстракт. Около 100 мл (около 1/3 чаша) сок може да осигури приблизително между 500 – 2000 мг изсушен екстракт бергамот. Но това е само предположение … действителното съдържание може да е по-малко или повече.
Желателно е, когато приемате току що изцедени сокове е, да започнете експеримента с по-малки дози.

Общо
Бергамот – сваля холестерола и защитава сърцето
Заглавие
Бергамот – сваля холестерола и защитава сърцето
Описание
Биофлавоноидите в екстракта от бергамот намалява LDL като понижава оксидативния стрес.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker