Новини

Безплатни прегледи за измерване на вътреочното налягане в УМБАЛ „КАНЕВ“

Глаукомата е сред водещите причини за слепотата в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора

Глаукомата представлява група от заболявания, които засягат зрителния нерв.
На 12 март отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата. Във връзка с това на 15 март (четвъртък) от 11:00 до 14:00ч. отделение Очни болести на УМБАЛ „КАНЕВ“.

На 12 март отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата. Във връзка с това на 15 март (четвъртък) от 11:00 до 14:00ч. отделение Очни болести на УМБАЛ „КАНЕВ“ АД организира безплатни профилактични прегледи за измерване на вътреочното налягане.
Прегледите ще се проведат в отделение Очни болести на 12-я етаж в Хирургичен блок на лечебното заведение, само след предварително записване на телефон 082/887 567.
Глаукомата е сред водещите причини за слепотата в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора. Наричат болестта тихия крадец на зрение, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома, и че този брой ще нарасне до 11,2 милиона до 2020 г.
Глаукомата представлява група от заболявания, които засягат зрителния нерв. При тях се унищожават нервните клетки на ретината на окото. Техните окончания (аксони) са част от зрителния нерв. Тези нервни клетки преработват визуалната информация, която постъпва в окото, за да може тя да достигне до мозъка. Без тях човек не може да разбере или да види какво го заобикаля. Основният признак на заболяването е загубата на периферното зрение.
Най-чест рисков фактор за умирането на нервните клетки при глаукомата е високото очно налягане. То представлява натиска от специфична течност вътре в окото. Тя се секретира от цилиарно тяло, разположено зад ириса. Нейната роля е да поддържа очен тонус, има подхранваща и очистваща функция в окото. Течността циркулира между ириса и лещата му. След това се отича по малки каналчета и на нейно място идва нова. Когато тези отточни пътища са запушени в някаква степен, този процес се затруднява. Така се повишава налягането на течността в окото (вътреочно налягане). Нормалното вътреочно налягане е от 10 до 21 милиметра живак (mmHg). Когато то надхвърли 20 единици обаче, човек е застрашен от развиването на глаукома. Силният натиск на течността уврежда най-фините участъци в окото – нервните клетки на ретината. Това пък намалява възможността на човешкия мозък да разбере какво вижда окото. Този процес обаче е безболезнен и обикновено минава незабелязан. Така около 40% от зрителния нерв може да се загуби преди някой да разбере, че човек има глаукома. Пораженията, които възникват са необратими. Получава се атрофия на зрителния нерв. Единственият начин да се запази остатъчното зрение на болния е като се намали нивото на очното му налягане.
Три са основните видове глаукома – вродена, първична и вторична. Вродената започва още в ранна детска възраст. Първичната е по-честа след 40 години, а вторичната глаукома се дължи на други съпътстващи заболявания или травма. От своя страна тези видове глаукоми се делят на откритоъгълни и закритоъгълни. Откритоъгълната е най-често срещаната форма. При нея налягането на вътреочната течност се повишава, защото тя не може да се оттича правилно. Глаукомата с ниско или нормално налягане се характеризира с прогресивно увреждане на зрителния нерв и загуба на зрително поле при статистически нормално вътреочно налягане. При закритоъгълната настъпва спонтанно и пълно запушване на дренажните пътища от ириса и остро повишение на налягането. Тя е съпроводена от силна болка в окото, намаление на зрението, гадене и главоболие.

Общо
Безплатни профилактични прегледи за измерване на вътреочното налягане в УМБАЛ „КАНЕВ“
Заглавие
Безплатни профилактични прегледи за измерване на вътреочното налягане в УМБАЛ „КАНЕВ“
Описание
Глаукомата е сред водещите причини за слепотата в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker