Новини

Нараства клубът на новородените гиганти

Огромните бебета крият риск не само за майката, по-късно те могат да развият патологии

 

бебе-гигант
Месец след раждането на 13-килограмовата си дъщеря Мишел Чесна от Пенсилвания се радва на своята „голяма благословия”, съобщава информационният сайт MSN.
Бебето Адисън пропуска дрехите за новородени и е изписано от болницата в дрешки за поне 3-месечно дете, а на 37-годишната му майка се налага да разменя закупените по-рано малки памперси за по-големи.
Адисън Чесна не е единственото толкова голямо новородено. Тя се присъединява към малък, но нарастващ клуб от гигантски бебета. Само през това лято са се родили няколко деца с тегло 13 и повече килограма- едно в Германия, друго в Калифорния, трето в Испания от майка британка.
А през март тази година друга британка дава живот на 15-килограмов син. При това го ражда естествено.
Невероятно големите бебета не будят само любопитство, но и тревога.
За много майки по света рискът от голямо бебе се увеличава заедно с нарастващите нива на затлъстяване и по-високите стойности на гестационен диабет / терминът „гестационен диабет” сам подсказва, че става дума за нарушаване на въглехидратния обмен по време на бременността/, които идват с отлагане раждането. И докато всеки обича закръглено новородено бебе, то такова, което е твърде голямо при раждането, може да изправи детето пред редица здравни проблеми, вариращи от трудното раждане до повишен риск от затлъстяване по-късно в живота.
Според февруарски доклад в медицинското списание „Лансет” бебетата с тегло 8 и повече килограма са се увеличили от 15 до 25 процента през последните две-три десетилетия в развитите страни. Трябва да се има предвид, че новородени с тегло 4 кг вече се смята за прекалено голямо. Най-изненадващо е, че в развиващите се страни също се забелязва увеличаване на големите бебета. „Лансет” съобщава, че почти 15 на сто от бебетата, родени в Алжир – където затлъстяването при майките е почти 30 на сто – се вписват в категорията на гигантите. В Китай, където се опитват да се справят с бързото покачване на затлъстяването, 6,9 % от бебетата са големи. За сравнение, в Индия, където затлъстяването при майките е само 3.6%, новородените гиганти са само 0,5 на сто.

13-килограмово бебе
В САЩ, където затлъстяването при майките е проблем от много дълго време, лекарите действат по-радикално и се намесват още преди бебетата да станат прекалено големи. Тези усилия изглежда дават резултати и тенденцията да се раждат деца над средното тегло на практика вече е започнала да намалява.
Използването на цезарово сечение се е повишило от 20 на сто през 1996 година до 31 процента през 2009-а. Индукцията при раждането също е във възход според Центровете за контрол на заболяванията и превенция.
Това отчасти се дължи на опасностите, свързани с прееклампсия* и други проблеми с кръвното налягане, предизвикани от бременността при жени със затлъстяване. То също отчасти се дължи и на увеличението на броя на големите за гестация фетуси / зародиши/.
„В миналото, да речем през 80-те години на миналия век, жените не са раждали често преди 41 до 43 седмици. Сега това се случва между 39-та и 41-та седмици, така че бебета нямат шанс да станат по-големи в следващите гестационни седмици“- казва д-р Робърт Барбиери, професор по акушерство и гинекология в Харвардското медицинско училище и шеф на отделението по акушерство и гинекология в Бригъм и Женската болница.
Според изследвания в Харвард става ясно, че от 2006 година е имало почти 100 процента спад в броя на ражданията, които надхвърлят 41 седмици.
Големите бебета могат да представляват риск както за майката, така и за детето при раждането. Те са изложени на риск от дистокия / анормално или затруднено раждане/ заради това че раменете на плода са се увеличили толкова много, че могат да се заклещят под пубисната кост на майката по време на раждането. Обикновено главата е най-голямата част от бебето, но когато бебетата растат толкова големи, раменете могат да станат по-широки, отколкото главата.
Когато бебетата се заклещят, те могат да се окажат с фрактура на костите, а майките да имат травми и разкъсвания, допълва Барбиери.
Заедно с риска от трудното раждане, съществува и риск върху здравето на бебетата, след раждането им, казва д-р Ирина Бърд, доцент по акушерство и гинекология и неврология и директор на интегриран център за научни изследвания за фетална медицина в Болницата „Джон Хопкинс”.
Не е необичайно при наднормено тегло на майките, те да имат диабет или да го развият по време на бременността.
Понякога повишената кръвна захар на майката преминава през плацентата и се предава на бебето. Това принуждава панкреасът на бебето да изпомпва повече инсулин, което може да остави новородените с ниско ниво на кръвната захар след раждането, казва още Бърд.
Друг проблем е, че захарта действа като растежен фактор, а не всичко при растежа е в синхрон, казва д-р Хиагрив Симхан от Медицинския център на университета в Питсбърг.
„В някои отношения много големите бебета изглеждат по-зрели, но от гледна точка на развитието на дробовете, те могат да бъдат незрели”, добавя д-р Симхан.
Още по тревожни ефекти се наблюдават при гигантите, докато те растат. „Така че те не са просто с наднормено тегло при раждането, но имат и епигенетични промени, които ги програмират през останалата част от живота им“, казва Бърд.
И това включва повишен риск от затлъстяване и рак.
Ето защо лекарите са се опитали да насърчават бременните пациентки, които са с наднормено тегло, да наддават много малко по време на бременността.
За жени, които не могат да запазят теглото си, може да бъде намерено друго решение. Едно от тях е лекарство, което помага за запазване на ниска кръвна захар при бременни жени с наднормено тегло. Все още обаче продължават неговите клинични изследвания.
Но не винаги е толкова страшно. В някои случаи, като например при дъщерята на Мишел Чесна, големите бебета може просто да са част от историята на семейството. Тя казва, че не е имала здравословни проблеми по време на бременността си и безопасно е родила Адисън, която е била 50 см, с цезарово сечение в 39-та седмица. Нейните двама по-големи синове са тежали около 10 и 11 кг, когато са били родени.
„Мисля, че този ген го има в семейството на съпруга ми“, казва тя. Когато той се е родил, е тежал над 9 кг. Чичо му пък се родил около 14 кг.

*Преклампсия – състояние при бременност, при което кръвното налягане на бъдещета майка се покачва, има увеличено количество на белтъци в урината, отоци на лице, ръце и крака, главоболие, увеличаване на теглото. Бременнатата може да усеща тези симптоми и след раждането.

Превод: Адриана Йорданова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker