Новини

Биохраните и високата цена

Биологичното земеделие е в състояние да осигури работни места, да бъде доходоносно и в полза на почвата

Биохрани

Добре известен факт за биохраните е, че те са скъпи – около 47% по-скъпи, според неотдавнашен анализ, направен от Консумър Репортс.

Добре известен факт за биохраните е, че те са скъпи – около 47% по-скъпи, според неотдавнашен анализ, направен от Consumer Reports. Но ново проучване, публикувано в Nature Plants, анализира всички известни изследвания до момента за биологичното земеделие в сравнение с конвенционалния тип и е установява, че органичният метод предлага много повече от скъп етикет.
В началото биологичното земеделие е осмивано като идеалистичен и неефективен начин за изхранване на хората. Не е изненадващо, че по това време са правени твърде малко изследвания за биоземеделието. „Имаше само няколко малки проучвания през 80-те, но в началото на новия век то просто скочи до небето и сега вероятно има най-малко 1000“ – казва Джон Реганолд, професор по почвознание и агроекология във Вашингтонския университет и съавтор на новото изследване. Той изучава биологичното земеделие в продължение на повече от 30 години.
Реганолд анализира налични данни от около 40 години и се фокусира върху това как биологичното земеделие въздейства на няколко вида устойчивост: продуктивност, влияние върху околната среда, икономическата жизнеспособност и социалното благополучие. „Биологичното земеделие е в състояние да осигури работни места, да бъде доходоносно, в полза на почвата и околната среда и в подкрепа на социалните взаимодействия между фермерите и потребителите“, казва професорът. „В някои отношения има практики в биологичното земеделие, които наистина са идеални за нас и могат да се използват за изхранването на света в бъдеще, особено като се има предвид променящия се климат“, подчертава той.
На първо място, това може да звучи малко вероятно, имайки предвид че добивите на културите на биологичното земеделие обикновено са 10-20% по-ниски в сравнение с конвенционалните, които използват синтетични торове, повечето от които не са разрешени в биологичното производство на храни.


„Когато земеделските производители добавят изкуствени торове, тези хранителни вещества са на незабавно разположение на растенията и те растат по-бързо“, обяснява Реганолд. Биокултурите, от друга страна, са обогатени от органична материя като компост или оборски тор, което отнема повече време, за да се разложат и да освободят хранителните вещества. (Този бавен, постоянен подход се нарича изграждане на почвата.)
Професорът обаче успява да докаже, че органичните добиви могат да бъдат значително по-високи в сравнение с конвенционалните и то по време на суша. Органичната почва може да задържа повече вода, за всеки квадратен метър дъждовна вода, която я напоява, растението може да произвежда още 7-8 стръка пшеница, казва Реганолд.
Биологичното земеделие обикновено използва по-малко енергия. „Когато погледнете екосистемните услуги, биологично земеделие наистина се отличава. Ако остойностим опазването на биологичното разнообразие, опрашването и запазването на качеството на почвите, ще видим, че екоземеделието се отплаща, въпреки по-високата си цена“ – коментира проф. Реганолд. Метаанализ от 2015 г. относно икономическата ефективност на биологичното земеделие, публикуван в списание PNAS, също стига до извода, че то е по-изгодно в сравнение с конвенционалното. Фермерите печелят от 22 до 35% повече пари.
Освен това биохраните са по-здравословни от конвенционалните, защото в тях има повече витамин С, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Също така децата, които ядат органични храни, имат по-ниски нива на пестициди в телата си, отколкото тези, които се хранят конвенционално.
Популярността на биологичните храни се разраства бързо. През 1997 година по-малко от 1% от пазара на храни и напитки е органичен, а сега е 5%, казва професорът. Но биохраните се изправят пред няколко неуспеха. „Съществуват политики, които подкрепят по-конвенционалния модел,“ допълва Реганолд. „Предизвикателството пред политиците е да се създаде благоприятна среда за развитие на органичните и други системи за иновативно земеделие, за да се премине към истински устойчиви производствени системи“, заключава изследването. „Това не е лесна задача, но последствията за храната и сигурността на екосистемата не биха могли да бъдат по-големи“- допълва ученият.

Общо
Биохраните и високата цена
Заглавие
Биохраните и високата цена
Описание
Биологичното земеделие е в състояние да осигури работни места, да бъде доходоносно и в полза на почвата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker