НовиниОт природата

Брезовата гъба чага детоксикира черния дроб

Тя стимулира имунната система и борбата с раковите клетки

Гъбата чага.
Гъбата чага.

Определят я като една от най-старите лечебни билки в природата. Но тя освен това е и естествен антиоксидант и лекарствена гъба. Сигурно вече се чудите кое е това растение? Няма да ви мъча вече – става въпрос за брезовата гъба чага. Известна е в цял свят като “ кралица на билките“ и „най-ценния дар от природата”.
Както показва и самото и наименование, тази гъба най-често расте по брезите, затова се нарича още черна брезова гъба. Среща се, но рядко по други видове дървета – елша, бук, бряст, клен. Нейните спори се развиват, когато попаднат в повредена област на кората на дървото. Интересното е, че израстват в неправилна форма, като достигат 5-40 см в диаметър и дебелина между 10-15 см. Повърхността на натрупване е черна, покрита с многобройни пукнатини. От вътрешната страна чагата е тъмнокафява, но когато е близо до дървото, става с червеникаво-кафява на цвят.
Тази възбуждаща интерес гъба е малко позната у нас, но в Сибир и Азия от край време се пие чай от чага. Оказва се, че това е достъпна и у нас. Расте най-вече върху брези във високите части на планините. Различава  се от повечето дървесни гъби по това, че е твърда, почти колкото дървото-приемник, върху което паразитира.
Чагата се използва  в народната  медицина на Русия много отдавна.  През 60-те години на XX век са проведени различни научни изследвания на екстракт от Inonotus obliquus (гъба чага) във Финландия, Русия, Япония, САЩ, Корея и Китай и те до голяма степен са потвърдили нейните терапевтични свойства.
Бетулинът и бета-D-глюканите (полизахариди) са две от веществата, отговорни за лечебните свойства на чагата, които подсилват човешката имунна система и стимулират борбата с раковите клетки.
В нея се съдържат магнезий, калий, желязо, манган, мед. Има още и тритерпени, които помагат за понижаването на холестерола, подобряват кръвообръщението, детоксикират черния дроб, успешно се справят с гастрит, хепатит, язва, астма, кашлица и туберколоза.
Традиционно  чагата се суши и мели на фин прах, от който се вари напитка много подобна на черния чай. За медицински цели обаче са разработени много по-сложни процеси на екстракция с цел да се извлекат повече от биоактивните вещества. Чаят от чага се използва при случаи като хипертония, диабет, псориазис, екземи и още при рани, изгаряния, измръзвания, акне, възпаления, лющене на кожата, ухапване от насекоми.
Също така чагата облекчава отоците при бременни жени и понижава стреса и оптимизира работата на нервната система.
Най-разпространеният начин за приготвяне на чай от чага е следният: 2 ч лъжици от гъбата се заливат с 500 – 700мл вряща вода.Оставя се да отлежи за 48часа. Пие се по 3 чаши 3 пъти на ден половин час преди ядене.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker