НовиниХранене и спорт

Черната ряпа лекува успешно бронхит

Лютивият зеленчук със странен вкус има диуритично действие

Черна ряпа
Черната ряпа се пълни с мед по този начин

Черната ряпа стимулира производството на жлъчен сок, помага при детоксикацията на черния дроб и прочиства жлъчния мехур. Тя е идеално средство за поддържане на правилното функциониране на храносмилателния тракт. Благодарение на своите антибактериални свойства тя регулира микрофлората на стомаха и червата. Съдържа етерично масло с фитонцидни свойства, витамини (А, В2, С, Р, К). минерални вещества (калиеви, калциеви, серни, магнезиеви и фосфорни соли), микроелементи, ферменти, пектинови вещества и др.

Този леко лютив зеленчук със странен вкус има невероятно бактерицидно и диуритично въздействие. Вероятно защото черната ряпа съдържа захар, белтъчини, съединителна тъкан, много калциеви соли, магнезий, желязо. А също и голямо количество фитонциди и аскарбинова киселина. Макар и да не изглежда толкова внушително, то черната ряпа се оказва в лечението на много и най-различни болести. Най-известна е обаче със своето отхрачващо действие при трахеит или бронхит.

Черната ряпа е готова за пълнене с мед
Полученият сок от черна ряпа

Изрязва се средата на ряпата, а от долния край се пробива дупчица и се пълни с мед. Полученият тръпчиво-сладък сок се използва като много ефикасно отхрачващо средство. Много полезен е сокът от ряпата, получен след настъргване на ренде заедно с кората. След това се прецежда през марля в емайлиран съд и се захлупва с капак. Към получения по този начин сок можете да добавите същото количество мед. Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. Не изхвърляйте изцедената суровина. Тя е много подходяща за приготвяне на лапа. Увийте я в марля и наложете под лопатката за 15-20 минути. Отгоре обаче не слагайте найлон, а само памучна кърпа. Много скоро ще започнете да отделяте натрупалия се в бронхита секрет. Веднага щом кожата порозовее, сложете лапата под другата лопатка и си глътнете поредната доза сок от ряпа. След няколко дни на такава терапия, от вашия бронхит няма да остане и следа.

Такива компреси помагат и при ревматизъм, подагра, радикулит, лумбаго. Ако ви се схване гърбът, се възползвайте от лечебната сила на черната ряпа.

Снимки: Галя Тазиева

 

Общо
Черната ряпа лекува успешно бронхит
Заглавие
Черната ряпа лекува успешно бронхит
Описание
Черната ряпа стимулира производството на жлъчен сок, помага при детоксикацията на черния дроб и прочиства жлъчния мехур.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker