МедицинатаНовини

Ботулизъм – биологична отрова, развила се при липсата на кислород

Бактерията отделя 7 вида невротоксини, но се използва в естетичната хирургия

Така изглежда бактерията, която се резвива при липса на кислород.
Така изглежда бактерията, която се резвива при липса на кислород.

Съществува една биологична отрова, която се смята за най-силната, и произвежда бактерията Клостридиум ботулинус. Това е състояние на организма, развило се в следствие на хранително отравяне и при липса на кислород.
Как действа тя? Спорите, които образува са издръжливи на външни действия. Те остават живи от 2 до 5 часа, дори когато водата е достигнала температура на кипене 100 градуса. Това води до извода, че домашно консервирани храни, стерилизирани на пара при такава температура в продължение на 2 часа, вероятно съдържат живи спори.
Бактерията отделя ботулинов токсин, който е невротоксичен и причинява парализа. Тук трябва да се подчертае, че при наличие на бактерията в храната не можем да я разпознаем по мирис или промяна на качествата й.
Ботулизмът е рядко срещан. Установено е, че най-често засегнати са кърмачета, като предполагаемата причина, експертите посочват тяхната все още недоразвита храносмилателна и имунна система. Любопитно е, че такива случаи се отчитат след консумация на мед до навършване на 1 година, което е основателна причина този хранителен продукт да не се предлага на деца в тази крехка възраст. Макар и в малки количества, трябва да уточним, че медът често съдържа спори на ботулиновата бактерия, които по принцип се унищожават и извеждат от зрелия организъм, но са опасни за най-малките.
Бактерията отделя 7 вида невротоксини – означени от A-G. Статистическите данни показват, че видовете А, В и Е, по-рядко F, водят до състояние на парализа при хората. Останалите вредят на животни и птици. Независимо от вида на опасния за човека невротоксин, се проявяват едни и същи симптоми. Тава заболяване не се предава от човек на човек.
Бутолиновият токсин е открит през 1944 г. Малко по-късно е изучено как действа – той блокира предаването на нервно-мускулните импулси като спира отделянето на ацетилхолин от аксона на нервните клетки. Ботулиновият токсин е една от най-отровните субстанции, използвана е дори в биологично оръжие. В същото време обаче се прилага успешно и при лечението на някои състояния. Токсинът например е използван за лечение на страбизъм. Днес веществото е познато под наименованието ботокс, който освен в естетичната хирургия за изглаждане на бръчки, се използва и с терапевтична цел при мигрена и хронични мускулни болки.

Домашно консервирани храни, стерилизирани на пара при температура 100 градуса в продължение на 2 часа, вероятно съдържат живи спори.
Домашно консервирани храни, стерилизирани на пара при температура 100 градуса в продължение на 2 часа, вероятно съдържат живи спори.

Според експерти е напълно възможно 1 грам от веществото да убие 1 милион души. Точно заради тези си качества то е използвано и при терористични актове. Всички видове отравяне с ботулизъм – чрез храната, инфектирани рани и ботулизъм при кърмачето – са животозастрашаващи и е наложително да се потърси лекарска помощ. Естествено най-опасен е вариантът, в който токсинът е поставен в храната, тъй като там се крие рискът да бъдат засегнати много хора.
Този невротоксин парализира нервите, което води до невъзможност на мускулите да се свиват. Покосява неврона и възпрепятства отделянето на ацетилхолин от най-дългия й израстък, благодарение на който по принцип се стимулира свиването на мускулите. Въздействието му е постоянно, но има и вариант нервната клетка да образува нов аксон. Точно, защото има постоянно действие, веществото се използва в естетичната медицина и затова се налага периодично подновяване на процедурите за подмладяване.
Едни от първите признаци, по които може да се разпознае този вид натравяне е двойното виждане, отпуснатите клепачи, нарушеният говор, затрудненото преглъщане, пресъхването на устата и слабостта в мускулите. Напълно възможно е да последва и констипация. Лекар би могъл да установи по време на прегледа липсата на нормални рефлекси на тялото. А при кърмачетата се отчита летаргия, слабост, вяло хранене, немощен плач и слаб мускулен тонус. Констипацията при кърмачето е един от първите симптоми. Ако не се действа бързо симптомите прогресират и обхващат цялото тяло – парализират се ръцете, краката, трупа и мускулите на дишането. За да се постави диагноза се предприема изследване на кръвта или фецес, за да се установи наличието на токсина. Естествено, колкото по-рано се постави диагнозата, човек има шанс да се излекува. Прилага се антитоксин, който блокира действието на опасното вещество в кръвта. При кърмачетата се прилага лечение с имуноглобулини по специална програма. Ефектът от лечението се наблюдава след седмици.
За да се предпази човек от ботулизъм трябва да спазва няколка правила:
Избягвайте консервираната домашно приготвена храна или спазвайте необходимите санитаро-хигиенни правила при приготвянето й.
Не давайте на децата до 1 година мед.
Спазването на лична хигиена от най-малка възраст при децата е задължително – миене на ръцете след излизане и преди хранене.
Често отравянето протича тежко, а възстановяването е бавно – 3-4 месеца. Нетрудоспособността може да продължи 6-12 месеца. В някои случай при засягане на сърцето и нервната система може да остане трайна инвалидност. Ако не се вземат мерки навреме, отравянето може да завърши със смърт.

Общо
Ботулизъм – биологична отрова, развила се при липсата на кислород
Заглавие
Ботулизъм – биологична отрова, развила се при липсата на кислород
Описание
Ботулизъм – биологична отрова, развила се при липсата на кислород
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker