НовиниОт природата

Чемширът не само украсява градината, но и лекува

Чаят от вечнозеления храст бори кръвното и действа противовъзпалително

Листата на чемшира се берат по време на цъфтеж и се използват за чай, като преди това се сушат на сянка или в сушилня.
Листата на чемшира се берат по време на цъфтеж и се използват за чай, като преди това се сушат на сянка или в сушилня.

Един вечнозелен храст, който изключително често се използва за озеленяване на паркове, градини и дворове, може да бъде и лекарство. Това е чемширът.
Той се отглежда и използва още от древността чак до наши дни. Достига височина до около 2 метра и е част от семейство Чемширови (Buxaceae). Чемширът в естествено състояние се среща в Югозападна Европа, Югозападна Азия и Северна Африка. Стъблото и разклоненията му се втвърдяват, а короната му с подрязване може да приема различни форми, заради което чемширът често се използва в ландшафтната архитектура.
Листата на чемшира се берат по време на цъфтеж и се използват за чай, като преди това се сушат на сянка или в сушилня. Отварата се използва като диуретик, при болни бъбреци, тъй като има противовъзпалително действие. Предпазва съдовете от увреждане и притежава капиляроукрепващо действие. Ако страдате от високо кръвно налягане, спасението е в чая от чемшир. Той помага също срещу болки в мускулите и ставите, отоци, подагра, хроничен ставен ревматизъм, захарна болест и хроничен гломерунефрит.
Ето една лесна рецепта за чай от чемшир и указания за използването му с лечебна цел:
Завираме 450 г вода, след което добавяме 2 супени лъжици натрошен чемшир (троши се с клонките и листата). Оставя се да ври от 3 до 5 минути. Сваля се от огъня и се оставя да изстине. След 1 час се прецежда. Отварата се пие по 2 пъти на ден – сутрин на гладно и вечер преди хранене. Не се слага нито захар, нито мед или друг подсладител, но въпреки това вкусът на течността е приятен.
С времето дозата постепенно се увеличава. Ако в първите месеци приемате около 400 г на ден, то 5 месеца по-късно може да се пие и по 1 литър. Много е важно да се внимава да не се получи предозиране. Първият симптом, който е налице в такъв случай, е появата на разстройството. Това е знак, че количеството на чая незабавно трябва да се намали.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker