Новини

Бруцелоза – нова заплаха след антракса

Предполага се, че заразата може да е дошла от Македония

Единадесет души от град Рила са заразени с бруцелоза, след като са консумирали мляко от болни кози.
Единадесет души от град Рила са заразени с бруцелоза, след като са консумирали мляко от болни кози.

Единадесет души от град Рила са заразени с бруцелоза, след като са консумирали преварено мляко от болни кози. Те са на възраст от 36 до 77 години. Хората започват задължително лечение, след което ще бъдат проследени и диспансеризирани.
Първият заболял жител на Рила вече е излекуван. Пред камерите на бТВ той обясни, че сам е потърсил медицинска помощ в София, след като няколко дни поддържал температура малко над 37 градуса, без местните лекари да могат да установят на какво се дължи тя. Мъжът  всъщност нямал типичните оплаквания при заразяване с бруцелоза – висока температура,  отпадналост и болки в ставите.
Българската агенция по безопасност на храните съобщава, че са предприети мерки за ограничаване на заболяването по животните. 15 заразени животни вече са евтаназирани и изгорени в екарисаж. Млякото и млечните продукти от болните животни е унищожено. Обектите, в които животните са отглеждани, са обеззаразени. Агенцията извършва серологични изследнаия на всички животни в град Рила и е забранила придвижването и клането на животни в и от града. Освен това се прави епизоотично проучване на източника на заразата. Предполага се, че заразата може да е дошла от Македония.
Властите предупреждават, че млякото от животните, чиито проби за бруцелоза са отрицателни, може да се консумация след сваряване. Ако се прави сирене, то трябва да зрее минимум 60 дни.
Снощи бе планирана среща с жителите на Рила, за да им се обяснят как става заразяването, симптомите и мерките, които те трябва да вземат срещу болестта.
Бруцелозата се предава на човека при контакт с болно животно, при употреба на непреварено мляко или не добре термично обработено месо. Замърсени с бактерията, която причинява това заболяване, фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата, предупреждават ветеринарите. Но от човек на човека заболяването не се предава.
Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни.
Бруцелозата е бактериална инфекция. Причинява се от бактерия от рода Brucella. Бруцелите са микроорганизми, които не образуват капсула и спори, могат да се размножават вътреклетъчно. Има няколко вида бруцели- по овце, кози, камили; по кравите; по свинете и кучетата. Най-патогенен е първият вид.
Инкубационният период е от 7 до 28 дена. Началото е внезапно или постепенно. Медиците казват, че симптомите приличат на тези на туберкулозата.
Бруцелозата може да има остър, подостър и хроничен ход, а симптомите зависят от засегнатите органи и системи и варират в широки граници: висока температура до 39 -40 градуса, втрисания, обилни изпотявания – особено нощем;отпадналост, загуба на апетит, главоболие, болки в мускулите; зачервено гърло .
Характерен признак е увеличаването на много групи лимфни възли – по шията, под мишниците, в ингвиналната област и по други места.
Ако не се открие навреме, болестта е опасна, защото поразява всички вътрешни органи. Увеличават се черният дроб, далакът. Артериалното налягане се понижава. Нерядко се развива възпаление на мозъчната обвивка (менингит) и на мозъка (енцефалит). При хроничната форма
черният дроб и далакът са трайно увеличени, засяга се опорно-двигателнияг апарат, като се развива артрит на големите стави. Особено често се увреждат тазобедрените и коленните стави, което нерядко води и до обездвижване. У заболелите бременни бруцелозата предизвиква аборт.

Източници: бТВ, Агенция „Фокус”, БАБХ, https://www.doctorbg.com/

Общо
Бруцелоза – нова заплаха след антракса
Заглавие
Бруцелоза – нова заплаха след антракса
Описание
Предполага се, че заразата може да е дошла от Македония.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker