Начало - Медицината - Венета Бучкуджиева: Всичко е в човека – и болестта, и лекарството

Венета Бучкуджиева: Всичко е в човека – и болестта, и лекарството

Българинът има много високо духовно ниво, за което самият той все още не знае, казва психологът

veneta2

Венета Бучкуджиева

Венета Бучкуджиева е трансперсонален психолог, сертифициран фасилитатор на холотропно дишане и фамилни констелации. Има редица следдипломни квалификации като индивидуално, семейно и групово консултиране, както и консултативна психология. Редовен член е на Дружеството на психолозите в България и на Българска асоциация по трансперсонална психология и психотерапия. Семинарите „Пътуване към себе си” са нейна запазена марка, регистрирана в Патентно ведомство на република България. Наскоро тя проведе такова обучение и в Русе в център „Здравен дизайн”. Венета Бучкуджиева е учител в 4 енергийни лечебни системи – Рейки, Сейким, Каруна, Теате.

– Венета, дорасна ли българинът за семейни констелации? Та той доскоро и на психолог не стъпваше….

veneta1

Венета Бучкуджиева

– Да, българинът много израсна в последните няколко години. По принцип аз смятам, че българинът има едно много високо духовно ниво, за което самият той все още не знае. През последните няколко години през кабинета ми и през груповите семинари преминаха много хора, които успяха да разкрият голяма част от истинския си потенциал и да видят своите собствени широки хоризонти.

 – Какви конкретни проблеми могат да бъдат преодолени със семейните констелации?

–  Накратко казано – всичко онова, което ни се случва (или не ни се случва) по начинът, по който бихме желали, има причина назад в нашия произход. Всяко травматично събитие, преживяно от нашите предци се отразява на нашия живот. Има един дълъг списък с т.нар. констелационни факти, които влияят на живота ни, напр. аборти (наши или на нашите майки, баби и т.н.), починали деца, родители, починали, когато децата са били малки, предишни любови на родителите ни, наши предишни любовни връзки, преселване на семейството (независимо колко поколения назад се е случило), участие във война на наши предци – всичко това оказва огромно влияние на живота ни. И сега конкретно на вашия въпрос „какви проблеми могат да бъдат преодолени” – като се започне от диагнози (от мигрена до рак) и се стигне до „имам всичко, което хората желаят, но не се чувствам щастлив”, или „не мога да имам удовлетворяващо ме партньорство”, „нямам работа, или работата ми не ме удовлетворява”, „имам проблем с парите”….

 – Лесно ли се овладява холотропното дишане, защо и кога трябва да го използваме?

– Много лесно се овладява. Достатъчно да бъдат чути инструкциите и да се спазят. Състоянието, което се постига (разширено съзнание) помага от подсъзнанието да се изчистят подтиснати импулси за действие, емоции, чувства и резултатът винаги е „оздравяване” – на човека, на живота му.

veneta

Венета Бучкуджиева

– Винаги има полза да сме позитивно настроени, но аз имам следното разбиране по този въпрос: Ако краката ни са стъпили в едно блато и ние не поглеждаме към тях, а сме гордо вдигнали брадичка към слънцето и повтаряме „Аз съм красив, аз съм щастлив….” , това не прави така, че да излезем от блатото. Начинът е да се наведем и да погледнем къде сме. Тогава имаме право на избор – да останем в блатото, или да излезем от него, да си измием краката и да продължим чисти. Този начин аз предлагам на моите клиенти. Да си изяснят къде се намират и да решат какъв избор искат да направят.

– Какви заболявания могат да бъдат преодолени чрез четирите енергийни лечебни системи, които ти преподаваш?

– Лечебните енергийни системи не могат да променят мисленето ни толкова бързо, колкото го правят другите два метода – дишането и констелациите. Всъщност бързото лечение се случва благодарение на тях. А енергийните системи само подпомагат процеса. А за това какви заболявания – всякакви. Като започнем от тежки форми на мигрена, астма, костно-ставни, автоимунни, депресии, натрапливи мисли, панически атаки… и стигнем до рак. Всичко е в човека – и болестта, и лекарството. Трябва само малко помощ, за да може той да достигне до собствените си отговори.

Въпросите зададе Мария Иванова

Коментари

Преминете на горе