Деца и родителиНовини

Българка поставя основите на приемната грижа в Мексико

Големият проблем на страната е насилието на деца в семейството и смъртните случаи

Галя Бисет из улиците на Виаермоса
Галя Бисет из улиците на Виаермоса

Българка, консултант на благотворителната фондация „Надежда и домове за децата“, отиде в Мексико, за да предаде опита си на служители на тамошното социално министерство в приемната грижа.

По покана на федералното правителство на щата Табаско, българката Галя Бисет проведе обучение в централния град Виаермоса/Villahermosa/ с близо двадесет административни специалисти, както и психолози и психиатри от неправителствени организации. Участниците в обучението, водено от българката и от нейн румънски колега, също член на фондацията, проведоха първия му модул. То включва общо четири етапа, заключителният от които ще се проведе след четири месеца отново от Галя Бисет.

Обучението на  групите минава  под формата на забавни игри, всички са обнадеждени , че  ще трасират пътя на приемната грижа    в Мексико
Обучението на групите минава под формата на забавни игри, всички са обнадеждени , че ще трасират пътя на приемната грижа
в Мексико

Социалната услуга „Приемна грижа“ не е позната в Мексико и тепърва ще се развива,но хората са ентусиазирани, оптимисти са и са отворени да се учат, казва Галя след завръщането си . Тя добавя, че в Мексико няма изоставени деца, като у нас и в Източна Европа, за което говори и малкият брой на домовете за деца : само три в щата Табаско. Грижата за децата, лишени от майчини грижи, обаче приключва с настаняването им в тези домове. Никой не работи със семействата в риск, няма система от услуги за индивидуална работа с родителите на потърпевшите деца, казва още Галя. Няма и точна статистика за това колко са изоставените деца в Мексико, но са малко.

Майка с дете  продава мънистени огърлици на улицата
Майка с дете продава мънистени огърлици на улицата

Според официална информация, в цяла Латинска Америка децата в домове са 200 000. За сравнение в Украйна те са 100 000, а в Румъния преди десет години, т. е. преди началото на реформата в социалната сфера, те също са били 100 000.
Големият проблем на Мексико всъщност не е изоставянето, а НАСИЛИЕТО и СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ НА ДЕЦА, казва българският консултант. В многолюдните семейства, където децата са средно 8-10 на брой, често пъти побоите над тях са нещо обичайно. Децата стават жертва на агресия в семейството особено при скандали и след употреба на алкохол от страна на родителите.
След насилието на деца, идва проблемът с насилието на момичета и жени. Често пъти пострадалите са 12-13-годишни момичета, жертви при улични изнасилвания. Насилникът обаче може да не бъде съден, ако се ожени за жертвата, каквито са голяма част от случаите.

Валентина Караджова

Българка поставя основите на приемната грижа в Мексико
Българка, консултант на благотворителната фондация „Надежда и домове за децата“, отиде в Мексико, за да предаде опита си на служители на тамошното социално министерство в приемната грижа.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker