Новини

Български продукт е най-ефективното средство за отказване на цигарите

Лечението с българския продукт е по-бързо и в пъти по-евтино от никотин-заместителните терапии

Български лекарствен продукт е най-ефикасната фармакотерапия за отказване от тютюнопушенето, доказа независимо проучване на новозеландски учени.
Български лекарствен продукт е най-ефикасната фармакотерапия за отказване от тютюнопушенето, доказа независимо проучване на новозеландски учени.

Български лекарствен продукт е най-ефикасната фармакотерапия за отказване от тютюнопушенето, доказа независимо проучване на новозеландски учени. Изследването сравнява Tabex® с никотин-заместителна терапия (CASCAID), а резултатите са публикувани в престижното медицинско издание The New England Journal of Medicine.
Според данните българският продукт превъзхожда другите средства за прекратяване на вредния навик и то при значително по-ниски разходи и по-кратък период на лечение. “Цитизин срещу никотин за отказване на тютюнопушенето” ефинансирано от Новозеландския институт за иновации в здравеопазването и е първото в света проучване, сравняващо различните видове терапия. В него са взели участие 1310 пушачи от Нова Зеландия, като половината от тях са получавали българския лекарствен продукт в продължение на двадесет и пет дни, а другата половина в рамките на осем седмици са приемали никотин-заместителната терапия (никотинови дъвки, никотинови лепенки и никотинови дражета за смучене). Разделението в двата клона на изследването е било на случаен принцип по отношение на етнос, пол и ниво на пристрастяване и др.
След проучването ръководителят на новозеландския изследователски екип д-р Натали Уокър обобщава, че “българският лекарствен продукт е ефективно средство за отказване от тютюнопушене, което може да се използва като средство на първи избор за лечение на никотиновата зависимост и трайно отказване от тютюнопушене”. По време на самото лечение участниците, приемали Tabex®, са съобщили над 150% по-малко симптоми на никотинова абстиненция в сравнение с никотин-заместителната терапия.
Резултатите показват, че Tabex® е със сравнимо по-добър ефект спрямо никотин-заместителната терапия. Един месец въздържане от пушене е отчетено при 40% от участниците, получаващи Tabex® и при 31% на никотин-заместваща терапия. При проследяване след два и шест месеца българският продукт продължава да бъде по-ефективен и с по-продължително въздържане, отколкото никотин-заместителната терапия.
“Тютюнопушенето е една от водещите причини за смъртност в света. Тъй като 70% от пушачите желаят да се откажат от цигарите, но само 2,5% успяват, е нужна подкрепа под формата на фармакотерапия”, каза началникът на клиниката по белодробни болести във ВМА доц. д-р Коста Костов на специално събитие за представяне на проучването у нас. Доц. Костов обясни още, че една от причините Tabex® да действа толкова добре е, че при приема му пушачите спират да изпитват удоволствие от вредния навик и много по-лесно и комфортно превъзмогват „страшните симптоми“ на никотиновата зависимост.

Ето така изглеждат таблетките срещу тютюнопушенето.
Ето така изглеждат таблетките срещу тютюнопушенето.

 
В свое телевизионно интервю от началото на годината проф. Нанси Риготи от Harvard Medical School коментира, че e въпрос от обществена здравна значимост фармакотерапията с Tabex® да стане по-достъпна. Според нея това се обуславя от факта, че медикаментът е не само по-ефективен, но и по-евтин, прилага се от десетилетия и има добър профил на безопасност, поради което милиони пушачи могат да се възползват от него.
В декемврийския брой на научно списание New Scientist Magazine е публикуван коментар на световно известния учен и експерт по зависимостите проф. Робърт Уест, който казва, че според него Tabex® е най-голямата новина в областта на отказа от тютюнопушене. “Това е евтина за производство таблетка, която може да бъде купена дори от най-бедния пушач и която може да спаси живота на милиони”, допълва Уест. За да помогне на пушачите, които искат да откажат цигарите, производителят на Tabex® “Софарма” АД създаде и безплатното мобилно приложение Ex Smoker, което е персонален помощник в борбата с вредния навик. Приложението е предназначено за мобилни устройства с iOS и Android и от началото на март ще може да се намери в AppStore и Google Play.
Приложението съдържа статистики за напредъка, който отказващият цигарите е постигнал, данни за всички потребители, здравни съвети и други полезни функционалности. Ex Smoker отчита приема на Tabex® и напомня на потребителя кога и колко хапчета да вземе, но може да се използва и без да приемаш лекарствения продукт. За допълнителен стимулиращ ефект в приложението е заложен и елементът на геймификация – събирането на точки от напредъка и възможността да ги дариш за определена кауза.
За Tabex®:
Tabex® е български лекарствен продукт, произвеждан от “Софарма” АД. Като метод за отказ от тютюнопушенето се използва над 50 години в Източна Европа. Той съдържа цитизин, алкалоид от растението Cytisus laburnum, познато у нас като Жълта акация или Златен дъжд.
Tabex® прекъсва порочния кръг на зависимостта от цигарите, като повлиява именно на желанието за пушене и навиците, свързани с удоволствието от запалената цигара.

Общо
Български продукт е най-ефективното средство за отказване на цигарите
Заглавие
Български продукт е най-ефективното средство за отказване на цигарите
Описание
Лечението с българския продукт е по-бързо и в пъти по-евтино от никотин-заместителните терапии
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker