Новини

Българското розово масло вече е защитен продукт

3500 кг. цвят са нужни за производството на килограм масло

Българското розово масло вече е част от списъка със защитените над 1 200 европейски продукта.
Българското розово масло вече е част от списъка със защитените над 1 200 европейски продукта.

Българското розово масло вече е част от списъка със защитените над 1 200 европейски продукта. Това решение е публикувано в официалния вестник на Европейския съюз. Всъщност заявлението за вписване на наименованието роза дамаскина е подадено преди повече от две години в Европейския регистър на земеделските продукти и храни със защитени географски означения от сдружение „Българско розово масло“, което обединява производителите на този традиционен за страната ни продукт.
Качеството на нашето розово масло е гарантирано от изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. От комисията разясняват още, че са нужни около 3500 килограма розов цвят, за да се получи един килограм масло.
Специфични са и условията, при които се извършва беритбата на нашето масло. Тя продължава около месец и изисква цветовете да бъдат откъснати преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, и не на последно място стеблата и клоните на растението да не бъдат повреждани.
В решението на ЕК се отделя и специално внимание на отличителните характеристики на българското розово масло. За него е характерно това, че има богат и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди. Всичко това е отбелязано в мотивите за решението на европейските чиновници. От сайта на Комисията става ясно, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Надморската височина, където маслодайната роза се отглежда, е от 370 до 625 м.
Историята сочи, че маслодайни рози се отглеждат първо в Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Интересно е, че се смята, че при походите си войниците на Александър Македонски са я принесли на Балканския полуостров.

Около 300 различни вещества се съдържат в розовото масло.
Около 300 различни вещества се съдържат в розовото масло.

Около 300 различни вещества се съдържат в розовото масло. Известно е, че то намира широко приложение в парфюмерията. Най-доброкачествено и търсено розово масло се получава от култивираната в България Rosa damascena – казанлъшка Маслодайна роза, отглеждана в Розовата долина, където намира най-подходящи условия за развитие и дава най-висококачественото масло.
Розовото масло намира и широко приложение в медицината като ценно лекарствено средство, както и като ароматна подправка в кулинарията. Любопитно е, че след създаването през 1878 г. на Княжество България се приемат първите нормативни актове, свързани с качеството и чистотата на този продукт.
Има данни, че до началото на Втората световна война България е изнасяла за световните пазари розово масло. В момента производството му е насочено основно за износ и представлява 40-50% от световното потребление. За съжаление едва през 1994 г. „Българско розово масло“ е вписано в Държавния регистър на Патентното ведомство на Република България като защитено наименование за произход.
Всъщност розовото масло е вторият български продукт след горнооряховския суджук, който попада в списъка със защитени изделия.

Общо
Българското розово масло вече е защитен продукт
Заглавие
Българското розово масло вече е защитен продукт
Описание
3500 кг. цвят са нужни за производството на килограм масло
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker