Новини

Български професор създаде сърце от кожна клетка

Професор Желев
Професор Желев

Професор Желев: В бъдещата медицина лекарството ще са нашите собствени клетки

“За да се разработват лекарства за сърдечносъдови заболявания, е необходимо веществата да се тестват. Досега това се правеше върху плъхове, но резултатите от тези животни не може директно да се приложат върху човека. Въпросът е откъде да се вземат сърцата или сърдечните клетки, а и сърдечните клетки не се размножават и е трудно да се правят тестове – разказва проф. Николай Желев. Той от 30 години живее във Великобритания. Преподава “Медицински биотехнологии” в университета “Абъртей” в шотландския град Дънди, но често работи и в други университети във Великобритания, САЩ, Русия, Китай и България.
Всички органи са направени от клетки, които произлизат от една, продължава проф.Желев. Те имат в ядрото или на харддиска си една и съща информация, но изпълняват различни функции. Кожна клетка, мускулна клетка, сърдечна клетка. Под микроскоп те изглеждат различно, вършат различни функции, но всяка една от тях има в ядрото си информация за организма като цяло.”
Екипът на проф. Николай Желев решил да вземе една клетка от кожата, да я препрограмира и тя да стане сърдечна. Предположили, че е възможно, защото клетката от кожата би трябвало да знае, какво прави клетката на сърцето.


Всъщност учените взели кожни клетки, които се делят. Размножили ги и след това ги препрограмирали. Изключили програмите, които ги карат да са кожни клетки, и включили програмите, които ги карат да бъдат сърдечни. Създали много сърдечни клетки, които се наричат кардиомиоцити, които бият. От тях сглобили минисърца.
На мини сърцата вече се тестват лекарства. Според проф. Желев обаче перспективата е да може да се правят изкуствени сърца за чакащите за трансплантация пациенти. Вече имало лабораторни експерименти, в които са създадени такива.
“Има малки проблеми, но е въпрос на няколко години да влязат в употреба в болница. Тогава пациентът ще може да бъде трансплантиран с дизайнерско сърце, направено от неговите собствени клетки. Което освен всичко друго, не може да бъде отхвърлено, защото не е чужд орган.
Според българския учен, в бъдещата медицина няма да се използват лекарства.
Лекарството ще са нашите собствени клетки, убеден е проф. Желев.

Валя Караджова

Общо
Български професор създаде сърце от кожна клетка
Заглавие
Български професор създаде сърце от кожна клетка
Описание
Професор Желев: В бъдещата медицина лекарството ще са нашите собствени клетки
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker