Начало - Новини - Бързи тестове показват болни ли сме от грип

Бързи тестове показват болни ли сме от грип

Високата температура не е опасна, тя показва, че се борим с вирусите

Според специалистите грипът е вирусна инфекция, която не бива в никакъв случай да се подценява.

Не всяко остро респираторно заболяване е грип. Лесният начин да се докаже, че заболяването е причинено от грипен вирус, са бързите тестове.

Не всяко остро респираторно заболяване е грип. Лесният начин да се докаже, че заболяването е причинено от грипен вирус, са бързите тестове. Вирусолози обясняват, че те могат да се направят в клиничните лаборатории, а резултатите излизат в рамките на деня. Според тях това е най-сигурният начин да узнаем дали става дума за грип. С такава вече установена диагноза и лечението ще бъде много по-ефективно и рискът от усложнения ще бъде сведен до минимум.

Разбира се, има и класически признаци, които сочат, че болният е заразен с грип: внезапно начало с висока температура, суха кашлица, втрисане, главоболие, болки в мускулите. Според специалистите грипът е вирусна инфекция, която не бива в никакъв случай да се подценява, особено при деца и възрастни хора, както и при хора, които страдат от тежки хронични заболявания. Докато сезонните инфекции на горните дихателни пътища са сравнително безопасни, то грипът при липса на адекватно лечение може да доведе до тежка интоксикация на организма. Както е известно, грипните вируси се разпространяват в клетките на гостоприемника и само благодарение на тях се размножават. При метаболитните процеси на вирусите, в тялото ни се отделят токсини, които са главната причина за тежкото състояние на болния.
Антибиотиците не помагат, затова не си ги самоназначавайте, съветват специиалистите. Те могат да бъдат предписани от лекар само ако съпътстващо се развива и бактериална инфекция. За лечението на грипа има антигрипни препарати, които са ефективни в първите часове. Техните основни ефекти включват потискане на проникването на вирусите в клетките на гостиприемника, инхибиране синтезата на нуклеинови киселини и инхибиране на освобождаването на вирусите. Основните нежелани ефекти от приема на тези медикаменти са в пряка зависимост от дозата. Най-често се наблюдават гастроинтестинални смущения, безсъние, раздразнителност, главоболие.
Всички останали лекарства, които обичайно се предписват за кашлицата, температурата и други симптоми, не засягат вируса.
Всъщност при лечението на грипа обикновено лекарите, привърженици на класическата медицина, залагат на различни лекарствени средства, докато привържениците на хомеопатията препоръчват хомеопатични и природни средства. Всички обаче са категорични, че при грип от изключително значение е да пием много течности, вода или чайове, защото по този начин организмът се чисти от токсините, произведени от вирусите. Единно е мнението на медиците по отношение на температурата. Високата температура показва, че имунната система се бори срещу вирусите. Чрез нея вирусите буквално се „сваряват”. Благодарение на температурата инхибирането на вирусите от клетките се увеличава 20 пъти. Затова не бива да се бърза със сваляне на високата температура, поне не и докато се държи до около 38 градуса. Според някои специалисти дори и при по-високи стойности може да се изчака. Деца, които правят гърчове, ги правят и при по-ниска температура, смятат те.
Привържениците на природните средства смятат, че за лечение на грипа много подходящи са чайове от маточина и липа. Те са добро средство срещу вирусите, а също имат антиоксидантно действие, засилват имунната система. Идеално средство срещу грипа е и клеевата тинктура, както всички пчелни продукти. Чайове с джинджифил и канела, прием на витамините С и Д специалистите също препоръчват в случаите, когато се борим с вирусна инфекция и при простудни заболявания. Киселото зеле и други ферментирали туршии, е подходящо да се ядат при грипни симптоми. Чрез процеса на ферментация се повишава броят на полезните бактерии в храната, което я прави алкална. Освен това се увеличават стократно ензимите и пробиотиците. Всичко това помага на организма да се пребори по-бързо и ефективно с вирусите.

Бързи тестове показват болни ли сме от грип
Високата температура не е опасна, тя показва, че се борим с вирусите.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе