МедицинатаНовини

До края на годината по желание сменяме джипито

Традиционалисти са пациенти на един и същ лекар десетилетия, други са сменили над 10 доктора

До 31 декември всеки здравноосигурен гражданин може да смени досегашния си личен лекар
До 31 декември всеки здравноосигурен гражданин може да смени досегашния си личен лекар

До 31 декември всеки здравноосигурен гражданин може да смени досегашния си личен лекар и да се регистрира при друг, напомнят от НЗОК. Формулярът за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор) може да се разпечата от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса. Той е поместен в секция „Вие питате”.

Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Здравноосигуреното лице само вписва своите лични данни във формуляра за смяна.

В регистрационната форма се попълват и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която е направен новия избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.

Здравноосигурените могат да сменят личния си лекар с друг, сключил договор с НЗОК, два пъти в годината – през месеците юни и декември. Практиката показва, че в Русе има пациенти, които са се възползвали от това си право два пъти годишно, а някои вече повече от 10 пъти. Други пък са традиционалисти и явно много доволни от своя доктор, за да са му пациенти десетилетия наред, каквато практика също съществува.

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker