Начало - Новини - Кализия – здраве от природата на Русия

Кализия – здраве от природата на Русия

Ефективно лекарство при алергии, кожни възпаления, сърбежи, измръзвания и изгаряния

За да бъде ефективно лечението с кализия, човек преди това трябва да пречисти организма си и да се подложи на подходяща диета.

За да бъде ефективно лечението с кализия, човек преди това трябва да пречисти организма си и да се подложи на подходяща диета.

Има едно стайно декоративно растение, което е и лековита билка с редица полезни свойства. Малко са хора, които знаят, че освен декоративната му стойност в стъблото и листата на растението се крият невероятни свойства – да лекува редица заболявания, които съвременната фармацевтична, медицинската наука и практика понякога се оказват безсилни да преборят. Това растение се нарича кализия.
Наричат я още жива коса (заради нишките, които се виждат, когато се откъсне листото), домашен жен шен и билката на века (заради това, че лекува много от болестите на 21 век). Тя е ефективно лекарство при алергии, кожни възпаления, сърбежи, измръзвания и изгаряния. Намалява болката, спомага за по-бързото зарастване на рани, подсилва имунната система, укрепва кръвоносните съдове, има диуретично и успокояващо действие. Помага при заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците, жлъчката. Извлек от билката се използва за масажи и лечение на артрит, както и заболявания на гръбначния стълб. Прилага се и при генекологични проблеми, болести на горните дихателни пътища и следоперационни сраствания. Лекува остеохондроза и травми на ставите. Ефикасен лек е срещу бронхиална астма.
Смята се, че от билката се повлияват особено добре раково болни.
За да бъде ефективно лечението с кализия, човек преди това трябва да пречисти организма си и да се подложи на подходяща диета. Хубаво е да се намали солта, мазното, алкохола, газираните напитки, и дори любимото сладко. Рибата, ядките, пресните зеленчуци са много подходящи.
За лечебни цели се използва предимно сокът от надземната част на цветето – стъблото, ластуните и листата, но най-често ластуните.
В резултат на многобройни изследвания в Америка и Канада, а също в Иркутския медицински институт и Държавния университет в Санкт Петербург било доказано, че сокът на ароматната кализия притежава способността да лекува много болести. Това му свойство се основава на наличието на биологично активни вещества от групата на флавоноидите и фитостероидите, на широката гама от витамини и микроелементи.
Как се използва билката кализия?
Спиртен разтвор за външно приложение – използва се цялото растение, но и филизите, които са с кафеникаво-виолетон цвят, разделени на коленца. Листата и стръковете от кализия се слагат в шише и се заливат със спирт, силна ракия или водка. Оставя се да престои най-малко 2 седмици докато цветът на разтвора не стане наситено зеленикав, след което се прецежда.
Запарка от кализия – билката се залива с гореща вода и се оставя да престои 10 мин. Пие се 3 пъти на ден преди хранене по 50 мл. от запарката.
Масло от кализия – смачкайте листа и стръкове от билката и отделете сока, като прецедите получената каша през марля. Добавете зехтин в съотношение 2:3 (кализия и мазнина) и оставете да престои 3-4 седмици. Използвайте за външно приложение.
Мехлем от кализия – сок от билката се смесва с вазелин в съотношение 1:3. Съхранява се в хладилник.

Кализия – здраве от природата на Русия
Ефективно лекарство при алергии, кожни възпаления, сърбежи, измръзвания и изгаряния.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе