НовиниОт природата

Змийско мляко – билката с много имена, но голям ефект

Лекува брадавици, перде, кървене и отделяне на ретината, слабо зрение

Змийско мляко - билката е многогодишно тревисто растение с оранжев млечен сок.
Змийско мляко – билката е многогодишно тревисто растение с оранжев млечен сок.

Това растение се среща под различни наименования като Божия милост, Богородична билка, дар Божий, златен корен, росопас, лишейче, жълтениче, кръвоспираща билка, очен корен. Но става въпрос все за една и съща билка. Змийско мляко. Това подсказва с каква почит и популярност се е ползвало някога това лечебно растение, което днес погрешно е смятано за отровен бурен.
Билката е многогодишно тревисто растение с оранжев млечен сок. Стъблата му са разклонени и достигат нисочина от 30 до 60 см. Листата са зелени отгоре, а отдолу сивозелени и пересто наделени. Цветовете на змийското мляко са жълти, събрани в по 2-6 в съцветия с дълги дръжки. Тичинките са многобройни, а алкалоидивенчето е четерилистно. Цъфти от април до юни месец.
Билката притежава кръвопречистващо, кръвообразуващо действие при левкемия, чернодробни заболявания, болести на жлъчката, бъбреците, помага при бодежи и режещи болки при уриниране, жълтеница, хемороиди, бучене в ушите, злокачествени кожни болести, мазоли, брадавици, лишеи, перде, при кървене и отделяне на ретината, слабо зрение.
Билката има горчив вкус, но е без миризма. Сокът на свежото растение съдържа различни количества алкалоиди (до около 3%). В змийското мляко се съдържа хелидонин, който има аналгетичен морфиноподобен ефект. Така той подтиска централната нервна система и действа болкоуспокояващо. Сангвиритринът (сбор от алкалоиди на змийското мляко) има антимикробно действие и във вид на маслен или воден извлек намира приложение в стоматологичната практика за лечение на язвен и афтозен стоматит и пиорея; в гинекологията – при ерозии на шийката на матката и трихомонаден колпит.
Змийското мляко намира приложение и в дерматологията, защото се използва за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата (под форма на унгвенти и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци). Много помага и на хора, които страдат от псориазис. Правят се горещи вани, унгвенти (с равни части свинска мас) и спиртни разтвори (20%) – за вътрешно приложение.
Накрая и важно да споменем, че лечението с препарати от змийско мляко се провежда само под лекарски контрол! Големи дози от тях предизвикват отравяне (основните симптоми са силна жажда, тежест в главата и жлъчния мехур, главозамайване, халюцинации).

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker