Новини

Отбелязваме Международния ден на здравето

В България честваме още и медицинските специалисти

Днес светът отбелязва Международния ден на здравето.
Днес светът отбелязва Международния ден на здравето.

Днес светът отбелязва Международния ден на здравето. Темата на тазгодишния е посветена на „Безопастността на храните: от фермата до чинията, прави храната езопасна“. Денят се фокусира върху значението на безопасността на храните по цялата дължина на хранителната верига в един глобализиран свят, от производството и транспорта, до приготвянето и потреблението.
Опасните храни са причина за смъртта на около 2 милиона души годишно – включително и много деца. Храни, които съдържат вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, са отговорни за над 200 заболявания, вариращи от диария до рак. В съвременния свят постоянно възникват нови заплахи за безопасността на храните. Един от тях са свързани с промени в производството им, разпределението и потреблението; промените в околната среда; новопоявяващи се патогенни микроорганизми с антимикробна резистентност. Това създава сериозни предизвикателства за националните системи за безопасност на храните. В динамичния свят, в който живеем значително са се увеличили пътуванията, а търговията обхваща все по-големи територии. Като последствие значително се повишава вероятността от замърсяване и контаминиране на храните.
СЗО насърчава всички страни да насочат усилията си към подобряване на безопасността на храните, от фермата до чинията (и във всички междинни етапи) в Световния ден на здравето.
Петте златни правила за по-безопасни храни включват практически насоки за търговци и потребители при работа и приготвяне на храна:
1. Съблюдавайте чистотата.
2. Никога не съхранявайте приготвената и суровата храна заедно.
3. При приготвянето на храната трябва да се спазва определена температура т.е. поне 90 градуса, за да сте сигурни, че храната е сготвена добре и е безопасна.
4. Съхранението на храните трябва да става при температура подходяща за вида храна.
5. Винаги трябва да се използва безопасна вода и пресни продукти.
По-голямата част от хората в някакъв момент от живота си с консумираната храна или вода поемат микроорганизми, който могат да причинят заболяване. Това подчертава огромното значението на това да се уверите, че храната, която консумирате не е замърсена с потенциално вредни бактерии, паразити, вируси, токсини и химикали.
През последния половин век, процесът на производство на храните от фермата до трапезата се е променил драстично. Замърсяването на храните, което се случва на едно място може да повлияе на здравето на потребителите, които живеят от другата страна на планетата. Това означава, че всеки по веригата от производителя до потребителя, трябва да спазва безопасни начини на работа с храни.
РЗИ Русе ще се включи в инициативата като разпространи информационни материали, насочени към различни групи от населението сред институците в града за утвърждаване на здравословен модел на живот и здравословно хранене.
Датата 7-ми април е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на медицинския специалист в България от 6 февруари 1964-а.

Общо
Отбелязваме Международния ден на здравето
Заглавие
Отбелязваме Международния ден на здравето
Описание
В България честваме още и медицинските специалисти
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker