Новини

Известни личности станаха „Посланици на Русе“ на празника на града

Номинираният за Нобел проф. Рефетов от Чикагския университет лично прие статуетката за почетен гражданин на Русе

Известни личности станаха „Посланици на Русе“ на празника на града.
Известни личности станаха „Посланици на Русе“ на празника на града.

Номинираният за Нобелова награда за медицина проф. Самуел Рефетов, проф. д-р Ангелина Киселова, един от водещите специалисти у нас по дентална медицина, ректорът на Медицинска академия- София проф. Ваньо Митев се завърнаха в родния Русе, специално за празника на- 6 май, Денят на св. Георги Победоносец.
Те са сред стотиците успели русенци и българи в различни сфери на науката, образованието, изкуството, бизнеса у нас и в чужбина, които станаха „Посланици на Русе”, една кампания, инициирана от кмета Пламен Стоилов, чиято цел е номинираните да станат вдъхновение за младите хора и да им завещаят своя борбен дух, безкраен стремеж за развитие и задоволство от постигнатото. Те имат принос за обединяване и развитие на обществото, отличават се с доблест, иновативност и оригиналност.
„Посланиците на Русе” са русенци или хора, които обичат Русе, като известната певица Камелия Тодорова, те са онова неформално лоби, което формира имиджа на нашия град у нас и по света. Сред специално уважилите събитието беше и известният актьор и фотограф Симеон Лютаков.
По време на кампанията бяха номинирани известни личности, свързани с града и допринесли за неговото развитие, талантливи деца, които вече разнасят славата на Русе по европейските и световни сцени. Някои от „Посланиците на Русе” пристигнаха от далечни места, като например проф. Румяна Ценкова, преподавател в японския университет в Кобе, като проф. Рефетов от Чикагския университет. Номинираният за Нобелова награда медик, който е роден в Русе през 1937 година, още миналата година бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе”, но снощи той лично присъства на церемонията в Доходното здание. Своите статуетки като почетни гражданин на Русе получиха още проф. Ваньо Митев, Вили Икономов, Валентин Донев /посмъртно/, маестро Георги Димитров и проф. Ангел Пенчев.
На днешния празничен ден „Посланиците на Русе” получиха от кмета на града специални сертификати, които да им напомнят за уважението на Русе към тях и за очакванията с инициативите си и името си да допринесат и в бъдеще за утвърждаването на Русе като място на духа и като модерен град. Това се случи на изискано парти в лапидариума на Историческия музей.
Още при влизането си всеки от гостите получи част от един огромен пъзел, върху който той трябваше а напише своето послание към русенци. По-късно, когато пъзелът бе сглобен, се получи една интересна Стена на посланията. Освен това имаше възможност всеки „посланик”, който желае, да запише видеопослание. Идеята е накрая да се получи кратък филм.
Изненада за гостите бяха художниците, които им направиха шаржове.

Известни личности станаха „Посланици на Русе“ на празника на града
Номинираният за Нобел проф. Рефетов от Чикагския университет лично прие статуетката за почетен гражданин на Русе
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker