Новини

Химикали – заместители, опасни колкото и оригиналът

Има връзка между заместителите и инсулиновата резистентност

Химикали - заместители, опасни колкото и оригиналът.
Химикали – заместители, опасни колкото и оригиналът.

Преди около десет години, производителите на пластмаса започнаха да заменят химикал, известен като DEHP- вероятен канцероген за човека, съгласно Агенцията за защита на природата. Нарастващият консенсус бил, че химикалът може да доведе до редица негативни ефекти върху здравето на човека, и отстраняването му е приветствано като напредък в интерес на общественото здраве.
Сега, ново изследване показва, че заместващите химикали могат да имат някои от същите негативни последици за здравето като DEHP. Едно проучване в списание „Хипертония“ свързва високото кръвно налягане и наличието на DINP и DIDP, двата заместителя на DEHP. Друго изследване от същите учени, публикувано в списанието по „Клинична ендокринология и метаболизъм“, открило за връзката между заместителите и инсулинова резистентност.
„Тези данни повдигат съществени опасения за подобни ефекти върху здравето в резултат на химични вещества, използвани за замяна на DEHP под презумпцията, че те не разполагат с едни и същи или различни, неблагоприятни ефекти върху здравето“, казва авторът на изследването Леонардо Трасанде, професор в Нюйоркския университет. „Ясно е, че има нужда от по-нататъшни изследвания“, категоричен е той. Изследователите са разчитали на урина и кръвни проби от Националната служба по здраве и хранене, за да търсят връзка между DEHP заместители и различни заболявания. Проучването показва силна връзка между високите нива на химикалите и инсулиновата резистентност и кръвното налягане. И двете състояния са свързани с диабет и други негативни ефекти върху здравето.
DEHP не е първият химикал, който е бил отстранен, защото е оказвал негативно влияние върху здравето само след това потребителите, да научат, че заместителите са също толкова лоши. Някои производители на потребителски стоки са заменили BPA, друг химикал, намерен в пластмаси, след изследвания е установено, че той всъщност е ендокринен дисруптор, който вреди на репродуктивното здраве, наред с други неща. Оказва се, че заместниците могат да имат абсолютно същите свойства, сочат някои изследвания. Tрасанде казва, че това не трябва да изненадва никого, че химикалите, които се държат по същия начин в пластмаса ще имат същите странични ефекти. С двата BPA и DEHP, резервните химикали имат почти идентична химична структура с оригинала, казва той.
Но премахването на неизпитани химикали от доставката се оказва трудно, поне отчасти, защото федералната регулаторната структура приема, че химикалите са „невинни до доказване на противното“, казва Tрасанде. „Това, от което се нуждаем тук е реформа, която тества химикалите активно преди те да бъдат използвани на свободния пазар“, казва специалстът.
Докато тези мерки са въведени и се проведат още повече изследвания, Tрасанде предлага потребителите да избягват нагряването на пластмаси в микровълновата и да изхвърлят надраскани пластмасови контейнери, за да се сведе до минимум замърсяването на храните.

Превод Адриана Йорданова   health.com

Общо
Химикали - заместители, опасни колкото и оригиналът
Заглавие
Химикали - заместители, опасни колкото и оригиналът
Описание
Има връзка между заместителите и инсулиновата резистентност
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker