Начало - Новини - Шоколадът стана вредна храна в Мексико

Шоколадът стана вредна храна в Мексико

В земята на ацтеките обложиха лакомство с 8 % допълнителен данък  заради епидемията от затлъстяване и диабет

В земята на ацтеките обложиха лакомство с 8 % допълнителен данък  заради епидемията от затлъстяване и диабет.

В земята на ацтеките обложиха лакомство с 8 % допълнителен данък
заради епидемията от затлъстяване и диабет.

Мексиканските депутати причислиха най-популярното лакомство в света – шоколада, към junk foods, т.нар. вредни храни. За да увеличат приходите в хазната и да се преборят с вредните хранителни навици на населението, те обложиха вкусните какаови блокчета с допълнителен данък, съобщи Ройтерс.
Допълнителният налог за вредните храни, който мексиканските законодатели приеха, е 8 %. А според нормите такива са всички продукти, които съдържат над 275 калории за 100 грама, уточнява американската информационна агенция. Тя отбелязва още, че в повечето видове шоколад има два пъти повече калории.
Данъчната рестрикция, както става ясно, е била продиктувана от факта, че 7 от всеки 10 възрастни мексиканци или са с наднормено тегло, или със затлъстяване. В тази категория попадали и 1/3 от децата.
По този повод президентът на Мексико Енрике Пеня Нието заявява: „Не можем да седим със скръстени ръце пред истинската епидемия от наднормено тегло и затлъстяване. Животите на милиони мексиканци са подложени на риск.”
В рамиките на национална кампания срещу наднорменото тегло и диабета президентът Нието призовава мексиканците да ходят повече, да използват стълбите, да играят гимнастика по един час ежедневно.
В древността в много райони на Латинска Америка каковите зърна са били използвани като разменни монети, а маите и ацтеките са вярвали, че те имат магически свойства. Днес обаче добавките в шоколада и най-вече захарта в него са заплаха за здравето на хората, ако той не се консумира рядко и в умерени количества. Както е известно, всичко зависи от дозата- тя определя дали един продукт е лекарство или отрова.

Коментари

Преминете на горе