МедицинатаНовини

Комплицирана и рядка операция спаси жена с едногодишни болки

Уролозите от „Софиямед“ обявяват безплатни консултации на 16-ти юли

Комплицирана животоспасяваща операция спаси жена с едногодишни болки в корема.
Комплицирана животоспасяваща операция спаси жена с едногодишни болки в корема.

Много комплицирана животоспасяваща операция са изпълнили уролозите в столичната многопрофилна болница „Софиямед“. В лечебното заведение постъпва 71-годишна пациентка с едногодишни болки в корема с изразена подутина и силна редукция на тегло. Лекарите успяват бързо да диагностицират проблема. Оказва се, че жената страда от ретроперитонеален тумор, който се разпространява от диафрагмата до малкия таз.
Всъщност това не е много честа, но е изключително сериозна, тежка патология – в национален мащаб честотата не достига дори 1% от общата онкологична заболеваемост. Два факта обаче трябва да приковат вниманието ни – късната диагноза и трудното лечение.
Д-р Иван Велев, който завежда отделението по урология в МБАЛ „Софиямед“ казва, че след като се е установило, че туморът е обхванал и десния бъбрек на пациентката и затруднява значително функцията му, той и неговият опитен екип са взели решението да извършат операцията по отстраняването на туморното образувание възможно най-бързо.
Интервенцията е преминала успешно, а специалистите са отстранили рекордните над 3 кг. туморна маса. Д-р Филипов от екипа, участвал в операцията коментира, че към момента пациентката се чувства добре и допълва, че за съжаление локализациите на подобни тумори са наистина трудни за диагностициране и притежават неспецифична симптоматика. „Ретроперитонеалното пространство е богато на съдови и неврални структури, които или са обграждани от тези тумори, или са в непосредствено съседство. За да бъде успешна подобна операция е необходим изключително голям хирургичен опит“, допълва още специалистът.
И двамата опитни лекари обръщат внимание, че ретроперитонеалните тумори често се диагностицират случайно и в повечето случай тяхното наличие е безсимптомно. „Именно затова е важно пациентите да обърнат специално внимание на урологичния профилактичен преглед, който е задължително да се извършва веднъж в годината“, уточнява д-р Велев.
Накрая ще споменем, че специалистите от отделението по урология в МБАЛ „Софиямед“ обявяват безплатни консултации за пациенти с бъбречни заболявания, които ще се проведат на 16-ти юли (сряда) от 14:00 до 18:00ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051 !

Общо
Комплицирана и рядка операция спаси жена с едногодишни болки
Заглавие
Комплицирана и рядка операция спаси жена с едногодишни болки
Описание
Уролозите от "Софиямед" обявяват безплатни консултации на 16-ти юли.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker