Новини

Козметика с витамин А може да е опасна за плода

За да предпазите бебето, откажете се от кремове и лекарства с ретиноиди

Козметика с витамин А.
Козметика, която може да доведе до увреждане на плода? Да, има такава и то широко използвана и рекламирана.

Козметика, която може да доведе до увреждане на плода? Да, има такава и то широко използвана и рекламирана.

Ако бременни или жени, които планират бременност, използват кремове и други препарати с витамин А и неговите производни, наречени ретиноиди, то незабавно трябва да ги спрат, защото тези вещества попадат в групата на сигурните тераногени, които увреждат ембриона или водят до вродени аномалии.
Някои учени твърдят, че до подобни проблеми може да се стигне само ако ретиноидите се приемат през устата, а не през кожата. Повечето обаче са категорични, че когато става дума за продължителна ежедневна употреба на козметични кремове с производните на иначе толкова полезния витамин, риск съществува, макар и минимален. Според медицинските сведения ретиноидите водят до аномалии на крайниците.
Но без паника, защото, както е известно, дозата прави лекарството и отровата. Ретиниловата киселина, един от най-използваните ретиноиди, стимулира ретиноидните рецептори, в резултат на което клетките започват да произвеждат повече колаген, който има огромно значение за свежестта и еластичността на кожата, за намаляване на възпаленията. Тези съединения имат значение за здравето на ставите и очите, за клетъчното развитие, имунитета и за потискане на туморите. Иначе казано, монетата е с две лица. Затова винаги трябва да преценяваме кога и как можем да ги използваме. Особено в първите два месеца на бременността.
Основно ретиноидите се добиват от животински продукти или от моркови и други оранжево-жълти плодове и зеленчуци. За масовата козметика и медицински препарати обаче обикновено съединенията се добиват по синтетичен път. Независимо от произхода ретиноидите са токсични в големи концентрации. Затова те се употребяват под каквато и да е форма, е добре да се консултирате с лекар. По принцип изследвания са показали, че козметичните кремове с витамин А и неговите производни е добре да се ползва не повече от 14 дни, а след това да се направи почивка.

Общо
Козметика с витамин А може да е опасна за плода
Заглавие
Козметика с витамин А може да е опасна за плода
Описание
За да предпазите бебето, откажете се от кремове и лекарства с ретиноиди.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker