Новини

Създадоха настилка, която поглъща шума от автомобилите

Европейски учени създадоха настилка, която поглъща шума от автомобилите
Европейски учени създадоха настилка, която поглъща шума от автомобилите

Безшумни пътища. Може би не е далеч времето, когато колите ще се движат по такива магистрали. Европейски учени създадоха настилка, която поглъща шума от автомобилите. Покритието вече се тества в Дания, става ясно от репортаж на Биляна Бонева в предаването „Зелена светлина – на фокус“ по БНТ.

Изследователят Люк Губер обяснява: “Ако искаме да намалим шума от трафика, първо трябва да намалим шума от триенето на гумите в пътната настилка. Три са важните параметри при изграждането на настилка – консистенцията, поглъщането на шума и еластичността. Еластичността е параметър, който не е разработван досега.
Учените твърдят, че еластичната настилка намалява с около 85 процента шума от трафика. “Ако се заслушате, ще чуете шум с около 8 децибела по-нисък от обикновено”, казва Ханс Бендтсен. За да се постигне този ефект, изследователите предвиждат изграждането на шумоизолираща ограда, която да бъде издигната поне на около три метра височина.
Материалът пропуска дъждовната вода и осигурява много добро сцепление с автомобилните гуми. Как, обаче, настилката улавя шума? Тайната е в материалите, от които е създадена. По думите на Анет Нейдел – лаборант, настилката е направена от пресовани парчета от използвани автомобилни гуми и пресован гранит. Спойката между тях е полиуретан.
Покриването на пътищата с рециклирани гуми не е нова идея. Но създадените досега настилки имаха проблеми с издръжливостта. Освен това цената им беше доста висока.
Бендтсен, който изследва транспортния шум, твърди: “Опитваме се да създадем материал, който да е шумоизолиращ, да е издръжлив, да е на добра цена, и да осигурява добро сцепление”.
Оказва се, че през зимата тази настилка прави много по-добро сцепление с автомобилните гуми, в сравнение с асфалтовата. Тя е малко по-скъпа от нормалната, но може да се използва като алтернатива на шумоизолиращите огради, които са много скъпи, допълва Улф Сандберг.
Друг изследовател, Бьорн Калман, също е убеден, че тази еластична настилка е издръжлива, колкото асфалтовата. Той добавя: “Направихме измервания и на замърсяването. Оказа се, че прашните частици са по-малко, отколкото при асфалтовите настилки”.
Поглъщат шума, издръжливи са и спестяват отпадъци на околната среда. Вероятно така ще изглеждат масовите пътни настилки в бъдеще, което може и да не е особено далечно, категорични са авторите на предаването.

Източник: https://bnt.bg/predavaniya/zelena-svetlina

Създадоха настилка, която поглъща шума от автомобилите
Три са важните параметри при изграждането на настилка – консистенцията, поглъщането на шума и еластичността.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker