МедицинатаНовини

Киста с размер по-голям от футболна топка отстраниха от жена

Хирурзите съветват да се консултираме със специалист

Киста с размер по-голям от футболна топка отстраниха от корема на 38-годишна пациентка хирурзите от „Софиямед”.
Киста с размер по-голям от футболна топка отстраниха от корема на 38-годишна пациентка хирурзите от „Софиямед”.

Над 12,5-литрова киста с размер по-голям от футболна топка отстраниха от корема на 38-годишна пациентка хирурзите от „Софиямед”. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната кухина и е притискало дълго време вътре-коремните органи на младата жена преди успешната операция..
Пациентката отишла в лечебното заведение за гастроентерологичен преглед с оплаквания от тежест и подуване на корема, които прогресивно са се задълбочавали. Жената първоначално смятала, че има проблем със затлъствяването. След като опитала спорт и диета, които не подобрили състоянието й, тя се обрънала за помощ към специалистите от „Софиямед“. В болницата й е направено ехографско изследване, а след това и скенер. Така лекарите открили огромна кистозна формация в корема на младата жена.
Повечето кисти представляват торбичка, която се състои от съединителна тъкан и обикновено съдържа светла течност. Размерите им могат да бъдат няколко милиметра, но не е изключено да се уголемят и до няколко сантиметра в диаметър. Тези образувания могат да се развиват самостоятелно, а могат да бъдат и множествени, посочват специалистите. Най-често срещани са кистите на яйчниците, на млечната жлеза, на матката, на черния дроб и бъбреците. Но все по-често се появяват и в коремната област. Самото наименование киста произхожда от гръцката дума кюстис, което означава мехур. Повечето такива „мехурчета” тормозят жените поради по-сложната им хормонална структура и пречат най-вече на нормалното забременяване, износване и раждане на дете.
Хирургът, извършил операцията на огромната киста, д-р Бисер Петров казва, че при евентуално й спукване е съществувала пряка опасност за живота на пациентката.  Затова екипът е взел решение да направи операцията колкото се може по-скоро.
Интервенцията е преминала успешно. От болницата информират, че към момента пациентката се чувства добре и няма оплаквания. Д-р Петров обръща внимание, че находки с подобни размери са рядкост и за да не бъдат допускани, е нужно при съответните оплаквания да се извърши задължително преглед при специалист.
Причините за възникване на кистите са много разнообразни. Някои от тях се образуват следствие на заразяване с паразити. Други са резултат от промени в клетъчното развитие. Някои кисти се дължат на наследствени фактори, провокират се от запушване на канали на жлезите с вътрешна и външна секреция. При жените хормоналните нарушения водят до кисти на половите органи. Възпалителните процеси също могат да доведат до кистозни образувания.
Най-радикално мнение за причините, поради които възникват кистите и другите ненужни образувания в организма, гласи, че това е просто “купчина мръсотия”. Тази теза принадлежи на известния през ХХ век хомеопат Реккевег. Според него организмът не е в състояние сам да изхвърли тази мръсотия, затова е принуден да я “складира” някъде, за да може след време пак да опита да се справи с нея. Това е третият стадий на подобно състояние, въобще на болестта, а те са общо шест. Към него спадат кистите и липомите, фибромиомите и аденомите, брадавиците и полипите, отлаганията в ставите, камъните в бъбреците и черния дроб, гушата, затлъстяването, варикозната болест и хемороидите. В тази трета фаза още е възможно самоизлекуване според доктора-хомеопат. Достатъчно е човек “да се вземе в ръце”, казва той. Това означава да промени начина си на живот и хранене, да се раздели с вредните навици, да започне да се движи много повече, да се закалява, да промива червата си, да отстрани дисбактериозата. Той твърди, че ако хората не прибягват до лекарства през този начален период, ще се справят със заболяването.
Не е ясно до колко тезата на д-р Реккевег почива на научни аргументи, затова е най-добре да не разчитаме на самолечение, а да се доверим на специалистите.

Общо
Киста с размер по-голям от футболна топка отстраниха от жена
Заглавие
Киста с размер по-голям от футболна топка отстраниха от жена
Описание
Хирурзите съветват да се консултираме със специалист.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker