НовиниХранене и спорт

Д-р Арнаудов: Здравословният начин на живот е пазарно понятие, което продава услуги и продукти

Д-р Арнаудов
Д-р Арнаудов

Д-р Арнаудов: Безпричинният прием на витамини и хранителни добавки е форма на автоагресия

Кои са най-разпространените заблуди по отношение на здравословния начин на живот, с които се сблъскваме в работата си? Отговор на този въпрос дава д-р Здравко Арнаудов, който по един немаркетингов начин внася яснота по придобилата вече характер на истерия тема за здравословния начин на живот. Ето какво казва той:

Няма такова понятие като здравословен начин на живот
Световната здравна организация няма определение за здравословен начин на живот, а само общи препоръки. Има профилактика, превантивна медицина, но здравословен начин на живот – няма. Това е пазарно понятие, което е формулирано, за да продава услуги и продукти. Здравословният начин на живот – по модела, по който го разбират лаиците, е една заблуда, а за мен това е форма на автоагресивно поведение. Масовото разбиране за здравословен живот се свързва с физически натоварвания и начин на хранене. Всякакви разбирачи се упражняват да препоръчват диети и режими, които уж носят ползи за здравето.

Истината е, че грижата за здравето в момента се разделя на пасивна, активна и демонстративна.
Пасивната грижа, например, се изразява в удължаване на времето за сън, употреба на „по-качествени храни“, ергономичен стол в офиса – все неща, които да се опитват да подобряват качеството на живот. Активната грижа е натоварвания и ограничения, които могат да бъдат от леки физически упражнения, спорт или туризъм, до маниакално ангажиране с претоварвания и злоупотреба с добавки, които сами преценете, колко са здравословни.
За ДЕМОНСТРАТИВНАТА ГРИЖА външният вид е подчертано важен. Тези хора държат да изглеждат добре и влагат значителни средства и усилия за това, като: козметични процедури, солариуми, СПА, пият витамини и вземат хранителни добавки.
Употреба на различни „екзотични храни“, например кюфтета с чия семена, е демонстрация, че правят нещо, в повечето случаи без да разбират какво. Соята е нещо лошо, чията нещо полезно, но колко хора всъщност са чували за генетика и хранене!? В този смисъл здравословният начин на живот е маркетингово понятие. Съществуват обаче реални понятия като превантивна медицина и профилактика. Тоест – човек трябва да спазва някакви ограничения или да поема нещо в повече само при условие, че той коригира определен параметър.
Световната здравна организация извежда термина healthy lifestyle, но той включва здравословен начин на живот отново при определени състояния – при хора с повишен мастен индекс, при хора с остеопороза. Здравословният начин на живот не е шаблон – тичай 20 минути на ден, не пуши, не пий, не яж, не прави секс, и така нататък. Даже при някои случаи нещата толкова се преувеличават, че се стига дотам хора да търсят начин да свалят нивата на холестерол в кръвта си до „нула“, образно казано. Обаче, ако човек остане без холестерол, оглупява, защото мозъкът е изграден от холестерол. Освен това, мозъкът си произвежда сам холестерол и излишъците се изхвърлят в кръвта. Колкото намалявате приема, толкова мозъка увеличава производството. Така че и по този въпроси не бива да се изпада в крайности.

Всеки организъм и в зависимост от начина на живот има нужда от различни неща – белтъчини, калории и т.н. Една жена, която прекарва деня си на бюро, не може да има същата диета, като един мъж, работещ физически труд. Опасно е да се прилага всичко на принципа copy-paste.

Възможно ли е човек сам да се диагностицира – да направи моментна картина на състоянието на организма си и оттам да реши какво да яде, колко да се движи и т.н.? Отговорът е категоричен.
Не може сам да си поставяш диагноза. Ако няма някакви отклонения в параклиничните си показатели, което се вижда при изследвания в лаборатория, ако се чувства добре, ако резултатите от профилактичните му прегледи са добри – кардиограма, физически преглед, този човек няма нужда да сменя начина си на живот.

По отношение на коса, кожа и нокти, например, много се говори за локално третиране с кремове, в които има Q10 и селен. Селенът е микроелемент, който се усвоява само вътрешно и ако вие се храните нормално, а не преяждате, няма никакъв смисъл да си го добавите допълнително. Магнезият също е микроелемент, който често се добавя в различни хранителни добавки. Липсата му обикновено е проблем при бременни жени. При липсата му се получават крампи, но това не винаги е свързано с дефицит на магнезий. Ако обаче магнезият е в повече в организма, този микроелемент може да доведе до умора, мускулна слабост, ритъмни и проводни нарушения на сърдечната дейност и прояви от страна на централната нервна система. Ние ползваме локални средства за кожа, нокти и коса, но кремовете всъщност не помагат, те просто правят така, че светлината да се отразява и бръчките да не се забелязват, кремовете не оправят бръчки, това е мит. Проблемите с кожа, нокти и коса, обикновено са проблеми на храненето (като усвояването на калция, например) или хормонални проблеми (дисбаланс), от което често се получава косопад или омазняване. Хиперфункцията на щитовидната жлеза, женски хормони, бременност, менопауза – всичко това са хормонални проблеми при жените, които обикновено се отразяват на кожа нокти и коса. Проблемът наистина идва отвътре, но трябва да се разбере откъде точно, а не безразборно да се пият витамини. В общата картина, когато човек си направи рутинни изследвания, те могат да насочат един лекар какво да се изследва още и така да се установи какъв точно е проблемът.

Какво тогава е правилното хранене? Хората напоследък са доста объркани по този въпрос


Аз бих казал, че правилно е да се яде, това, което ви харесва, като не се прекалява с нищо. Нищо, което е в повече, не е правилно. Няма лошо да се яде шоколад, важното е да не се прекалява. Храненето трябва да е съобразено с начина на живот и натоварването на човек. Мъжете изгарят повече калории, жените – по-малко. Хората, които работят физически труд, или са по- активни, изгарят повече калории.
Много често в рекламите има изключително погрешни послания и не мога да разбера защо никой не реагира. Ето, наскоро чух в една реклама – „намалява изгарянето на захари“ – ние трябва да увеличаваме изгарянето на захари, а не да го намаляваме, защото намаляването на изгарянето на захари води до напълняване и диабет.
Един от основните аргументи за приема на хранителни добавки е, че ние вече не можем да си набавим нужните микроелементи, витамини и т.н. от храните, защото индустриално произведената храна вече е бедна на полезни съставки. Вярно ли е това?
Точно обратното е – храната ни доставя всичко необходимо, а и в момента ние по-скоро се прехранваме и нямаме нужда от допълнителен прием на витамини и всякакви други измами.
Единственото, което наистина не е здравословен начин на живот, е да залитаме по модерни теории. Примерно – да започнем да ядем само зеленчуци или само плодове. Плодовата захар се превръща директно в мазнини, тя не гори в организма, а направо отива в черния дроб, където се превръща в мазнини. Така че не прекалявайте с плодова захар.
По отношение на така наречените био, еко продукти, които се гледат с естествено торене, за да се намали количеството на нитрати – това е добре, но когато се тори с тор, за която не се знае каква е и колко е, също е експеримент. Един агроном когато дозира, той знае какво се усвоява, какво ще бъде достатъчно и ние вярваме, че тези хора си вършат работата. Докато в био фермата кой какво мери и какво слага не се знае. Ние не ядем толкова отровни неща, колкото се опитваме да го изкараме.

На хората които избират да си помагат с хранителни добавки бих казал следното:
Чудесно е, че има хранителни добавки. Но преди да си ги купи, човек трябва да си отговори на въпроса – защо ги взема. Да не се подвежда по рекламите и по милиграмите. Хората трудно могат да преценяват тези неща и това е работа на регулаторните органи. Добър пример са пробиотиците. Масово техният срок на годност е 2 години, при положение, че всички изследвания са доказали, че след 3 месеца в пробиотиците не остават живи бактерии, дори и да ги държите в хладилник.
Един от големите митове напоследък е комбинацията антибиотик-пробиотик, която много често се предписва. Пробиотиците са бактерии, а антибиотикът убива всички бактерии – и полезни и вредни. Всъщност, пробиотикът трябва да се пие след края на приема на антибиотик. Голям проблем у нас е, че фармацевтите са заинтересовани да продават, заради търговската отстъпка, която получават, а не за да решат даден проблем. Затова трябва да се включат регулаторните органи, защото при търговията с добавки няма контрол, за разлика от лекарствата.

Източник:https://www.jenatadnes.com/

Общо
Д-р Арнаудов: Здравословният начин на живот е пазарно понятие, което продава услуги и продукти
Заглавие
Д-р Арнаудов: Здравословният начин на живот е пазарно понятие, което продава услуги и продукти
Описание
Безпричинният прием на витамини и хранителни добавки е форма на автоагресия, твърди д-р Арнаудов
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker