МедицинатаНовини

Д-р Бисер Начев: Хормоналният дисбаланс е нискорисков фактор за рак на гърдата

Дългата хормонозаместваща терапия крие риск за развитие на заболяването, казва шефът на Онкохирургията в КОЦ-Русе

Жени, които не са раждали, също са изложени на по-голям риск от тези с деца.
Има два вида фактори, които могат да провокират развитие на рак на гърдата. Едните са ниско рискови, а другите високо рискови.

Каква е връзката между рака на гърдата и хормоналния статус на жената? По този въпрос разговаряхме с д-р Бисер Начев, началник на отделението по онкохирургия в Комплексен онкологичен център- Русе и мамолог.
Д-р Начев, до колко хормоналният дисбаланс при жената води до развитие на рак на гърдата?
Има два вида фактори, които могат да провокират развитие на рак на гърдата. Едните са ниско рискови, а другите високо рискови. Хормоналният статус е ниско рисков. Ранната поява на мензиса, под 12 години, и по-късната менопауза, към 55 години, също са такива фактори. А и само по себе си те са свързани с хормоналния статус. Установено е, че жени, които раждат за първи път след 30-годишна възраст, са по-застрашени. С възрастта този риск се увеличава. Жени, които не са раждали, също са изложени на по-голям риск от тези с деца.
Друг риск представлява хормоналният дисбаланс в резултат на нарушения във функциите на щитовидната жлеза и яйчниците. Има доказана връзка между щитовидна жлеза – млечна жлеза – яйчници. Обикновено, когато има проблеми в едната жлеза, се появяват проблеми и в друга. Най-често гърдите реагират с подувания, болки. Жени с кистозни яйчници и заболявания на щитовидната жлеза е добре да правят по-стриктна профилактика. Най-вече дългата употреба на хормонални препарати като противозачатъчни не е препоръчителна.
Жени, които са на хормонозаместваща терапия, също са подложени на риск. Това са жени, които в млада възраст, които по повод на гинекологични проблеми са претърпели операция на яйчниците и са получила тъй наречената изкуствена менопауза. На тях се предписва хормонозаместваща терапия, за да се предпазят от преждевременно стареене, остеопороза, сърдечни заболявания… Когато хормоните се приемат повече от 5 години, вероятността от развитие на рак на гърдата нараства. Напоследък има бум на ин витро забременяването. При този метод се прилага хормонална стимулация на яйчниците, а това е рисков фактор за жени, които правят много опити. Затова такива жени трябва да правят стриктна профилактика на гърдата.
Профилактиката са налага по време на процедурите или по-късно във времето?
Профилактиката е необходима, както по време на процедурите, така и след това, особено за жени, които са преминали 5 опита.
А какво ще кажете за хормонозаместващата терапия по време на менопауза?
Всеки случай трябва да се преценява отделно, но ако се прилага, то трябва да се прави внимателно и то не задълго. Самият рак на гърдата е хормонално чувствителен и в процеса на изследване на карцинома се изследват едни специални рецептори за чувствителност към естроген и прогестерон. Това са хормоните, които отделят яйчниците и когато се установи, че туморът на гърдата е положителен към тези рецептори, пациентките приемат по-дълго антихормонални препарати. Преди време тази антихормонална терапия се е прилагала с цел да се снижи процентът на заболяваемостта.
Това няма ли друг негативен ефект?
Идеята е била да се снижи рискът от рак на гърдата, но статистиката не е показала очаквания резултат. Проблемът е, че ракът може да не е хормонално чувствителен, но това няма как да се знае предварително. Да се прави на сляпо такава терапия не е редно, защото ако туморите не са чувствителни, може да има обратен ефект. В началото на 90-те години, когато започнах работа, при рак на гърдата, задължително махахме със следваща операция яйчниците, за да предпазим пациентката от рецидив. От гледна точка на съвременната наука, това не е оправдано, когато туморите не са положителни към двата вида хормони, още повече че сега са измислени и антихормонални лекарства.
Досега говорихме за нискорисковите фактори, кажете кои са високорисковите за появата на туморите на гърдата?
Висок риск крият наследствените фактори, които определят състоянието на гените и тяхната експресия. Тези фактори се идентифицират с фамилна анамнеза и генетични тестове. Според последни проучвания от 5 до 10 % от случаите на рак на гърдата са резултат от наследствени генни мутации. При някои от тях се наблюдава риск от развитие на рак и на яйчниците и на други органи. Висок рисков фактор са и генни аномалии, които не са наследствени. Днес жените, които имат фамилна обремененост, имат възможност да установят с генетично изследване дали са носители на генни мутации и на какви. Ако се докаже, че те са носители на определени мутации, се препоръчват различни подходи за превенция: по-стриктен скрининг, на всеки 6 месеца, превантивно медикаментозно лечение или пък оперативна интервенция. Във всички случаи трябва да се има предвид, че наличието на един или друг рисков фактор, не означава, че непременно човек ще се разболее, особено ако спазва подходяща профилактика.

Общо
Д-р Бисер Начев: Хормоналният дисбаланс е нискорисков фактор за рак на гърдата
Заглавие
Д-р Бисер Начев: Хормоналният дисбаланс е нискорисков фактор за рак на гърдата
Описание
Дългата хормонозаместваща терапия крие риск за развитие на заболяването, казва шефът на Онкохирургията в КОЦ-Русе.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker