Новини

Д-р Бисер Начев: Повечето нови случаи на рак на гърдата са в начален стадий

Редовните прегледи при мамолог гарантират добра профилактика, съветва шефът на хирургията в Онкологичния център на Русе

През последните години нараства информираността на хората, през медии и други източници, за сериозността на това заболяване.
Д-р Бисер Начев е началник на отделение „Онкологична хирургия“ в Комплексен онкологичен център – Русе ( КОЦ-Русе).

Д-р Бисер Начев е началник на отделение „Онкологична хирургия“ в Комплексен онкологичен център – Русе ( КОЦ-Русе). Той е завършил Медицинския университет в Плевен и почти веднага след това започва работа в Онкологичната клиника. Има специалност по обща хирургия, специализирал ехография на млечни жлези. Посветил се е на профилактиката на рака на гърдата. Преглежда в специализирания си кабинет за доболнична помощ в КОЦ и в частната си практика „Мамолог Русе“.
Д-р Начев, каква е картината на заболеваемостта от рак на гърдата към момента?
-През последните години тенденцията е към запазване на честотата на това заболяване и то остава номер едно при онкологичните заболявания при жената, което го прави социално значимо. Затова трябва да се действа в посока за снижаване на тази тенденция, а основното средство е профилактиката.
Преди да говорим за профилактиката, нека да кажем какви са данните за региона, който Комплексният онкологичен център- Русе обслужва.
-Нашата болница обхваща 3 области – Русенска, Силистренска и Разградска. Последните години тенденцията е между 140 и 150 новооткрити случая на рак на гърдата. Добре е, че през последните 3-4 години по-големият процент от тези новооткрити заболявания са в ранна фаза, което е и нашата цел.
Това означава ли, че профилактиката е засилена?
-Да, точно това означава. През последните години нараства информираността на хората, през медии и други източници, за сериозността на това заболяване. Следствие на това започна една активност на пациентите, която е похвална. Знаете, че все още няма национална профилактична доктрина, но кампанийно през различни организации правим профилактични акции. Специално при нас специализираните кабинети поемат тази профилактична дейност и мога да кажа, че ежегодно през хирургичния ми кабинет в Онко центъра и кабинета „Мамолог Русе“, насочен към профилактика на рака на гърдата, ежегодно минават между 2 200 и 2 400 жени, което е добра цифра. Това че се диагностицират в ранен стадий е много важно, защото в тази фаза заболяването е 100 % лечимо и това е доказано.
Може ли да са каже какъв процент от диагностицираните с рак на гърдата, са напълно излекувани?
-Петгодишен е периодът, в който се прави статистика за преживяемост и продължителност на живота Доказано е, че при диагностициране в ранен стадий не само преживяемостта е значително по-голяма, а и оздравителният процес е много по-бърз и ефективен.


Другото е, че когато заболяването се диагностицирано в такъв стадий, се прилагат органосъхраняващите операции.
Какво ще рече това?
-Това ще рече, че когато заболяването се открие в ранен стадий, не се налага цялостно остраняване на органа, а само засегнатата част. Това е много важен психологически момент при жената. От тая гледна точка профилактиката трябва да бъде още по-засилена, т.е. жените да идват сами при нас. Не защото ще бъде открито нещо, а защото, когато има проблем и той се открие на време, тогава лечението е по-леко, оздравителният процес е много по-бърз и преживяемостта вече е много по-голяма. Доказано е, че вече има на 100 % излекувани жени.
Какъв е вашият съвет за добра профилактика?
-В рамките на профилактиката на рака на гърдата първата стъпка е изследването от самата жена. Гърдите се опипват под душа или в легнало положение. Ако на самата жена й направят впечатление някакви уплътнения, бучки, промяна в цвета на кожата, нещо, което до този момент не е забелязвала, се минава към следващата стъпка – специализиран преглед. Лекарят специалист освен мануален преглед прави и образна диагностика – рентгенова ( мамография) или видеозон (ехография). Така се получава допълнителна важна информация. Жените трябва да знаят, че има голям процент доброкачествени изменения в гърдите, които понякога налагат оперативно лечение, понякога не.
От каква възраст е добре да започнат профилактичните прегледи и на какъв период трябва да се правят?
-Моят съвет е профилактиката на рака на гърдата да започне не по-късно от 25-годишна възраст. В млада възраст специализирани прегледи да се правят на 1-2 години, а след менопаузата – два пъти в годината.
Мамографията се заплаща от касата, а ехографията – не. Кой от двата вида образна диагностика е по-ефективен?
-Това че ехографията не е включена в пакета, който касата плаща, е отделен въпрос, но и двата метода си имат своята стойност. Единствената важна разлика е, че при мамографията има рентгеново облъчване, докато ехографията е без странични ефекти.
-Затова например ехографията задължително се предпочита при изследване на млади, особено не раждал, жени. Именно поради облъчването мамографията не може да се прави много често, защото при някои хора може да предизвика страничен ефект. Иначе и двата метода дават добра информация как да се подходи по-нататък.
Русенският център прилага ли модерните методи на лечение?
-По принцип в лечението на рака на гърдата има алгоритъм, който се спазва общо взето навсякъде. Въпросът е в използването на нова техника, която е свързана с последващите процедури, като например лъчетерапията. В нашия център има такъв апарат, който осигурява по-голяма прецизност и щади пациента. Освен това ежегодно излизат нови медикаменти, химиотерапевтици, които имат по-добър ефект. Вече казахме какви са оперативните техники, ще подчертая, че целта ни и да повишим органосъхраняващите операции. Последното, което прилагаме при това заболяване, са онкопластичните подходи – пластични възстановителни процедури след отстраняване на органа.
Вие може би правите такива операции в екип със съответните специалисти?
-Да, когато се налагат такива операции, работим в екип с пластични хирурзи. Всеки случай се преценява индивидуално, защото има специфика при пациентите и това налага да сме наясно дали случаят е подходящ за такава интервенция.

Общо
Д-р Бисер Начев: Повечето нови случаи на рак на гърдата са в начален стадий
Заглавие
Д-р Бисер Начев: Повечето нови случаи на рак на гърдата са в начален стадий
Описание
Редовните прегледи при мамолог гарантират добра профилактика, съветва шефът на хирургията в Онкологичния център на Русе.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker