Новини

Д-р Димитрова : Давам съвети как хората да открият кой е техния здравословен начин на живот

Лекарството за един може да бъде отрова за друг!

Хората са твърде различни като биологични индивидуалности, метаболизмът им е различен, емоционалното наследство и начин на мислене.
По-скоро в книгата давам съвети как хората да открият кой е техния здравословен начин на живот.

Д-р Димитрова, през последните години на книжния пазар се появиха много книги със съвети за здравословен начин на живот. С какво вашата книга „Най-добрият лекар си ти“ е по-различна от другите?
Не бих определила моята книга като “книга със съвети” за здравословен начин на живот. По-скоро тя е изповед, споделяне на моят опит по пътя към здравето, през какво минах, за да стигна до живот без болка и изводите, които аз си направих, уроците, които научих. Хората са твърде различни като биологични индивидуалности, метаболизмът им е различен, емоционалното наследство и начин на мислене също и аз вярвам, че всеки има своя здравословен начин на живот и той може коренно да се различава от този на някой друг и със сигурност да няма нищо общо с общоприетите схващания за това кое е здравословно и кое не. Лекарството за един може да бъде отрова за друг! По-скоро в книгата давам съвети как хората да открият кой е техния здравословен начин на живот. Също вярвам, че тази книга ще намери точно хората, които имат нужда от нея, те ще резонират с написаното и ще имат желание да въведат някои от нещата, за които пиша и в собствения си живот.
-Не се ли опасявате, че ще си навлечете презрението на колегите ви, които не споделят холистичното ви мислене?
Всеки има право на собствено мнение и в никакъв случай не смятам, че всички трябва да споделят моето. Аз не се опитвам да агитирам хората да мислят като мен. Просто процентът на хората с “нелечими хронични болести” става все по-голям и никой не отрича, че начинът на живот и навиците ни играят огромна роля в зараждането и поддържането на тези болести. А аз се убедих и в това, колко много мислите ни определят начина по който се чувстваме и как болката и болестта отстъпват, когато променим отношението си към нас самите и проблемите, които имаме. Аз имам клиенти лекари.
Казвате, че здравето ни зависи от ежедневните избори, които правим. Кои са най-честите и сериозни грешки, които ни разболяват?
Храната и навиците ни на хранене – много важно е качеството на храната, произходът й, но също и кога и как се храним, в какво състояние сме и в каква обстановка, как дъвчем храната. Всичко това изпраща сигнали към тялото ни и се отразява на начина, по който то усвоява храната. Мислите ни, липсата на движение, негативни емоционални модели.
Самата Вие сте имала здравословни проблеми, които ви карат да зарежете стоматологията и да потърсите ново поприще. Как успя да ви промени това и колко усилия ви струваше?
Всъщност не здравословните проблеми ме накараха да се разделя със стоматологията, а решаването им ме превърна в жена, която не иска да прави повече компромиси със себе си и това, което я прави щастлива и удовлетворена. И никак не ми беше лесно да се разделя с денталната медицина – имаше един преходен период, в който много страдах, дори се върнах за малко за да установя, че наистина не мога и не искам повече да продължавам така. Нормално е да изпитваш съмнения, да се страхуваш, когато предприемаш толкова голяма промяна, в по-голямата част от живота си се бях готвила да бъда добър зъболекар…Промяната в мен в резултат на здравословния ми проблем и пътя към неговото решаване, ми даде сили да избера новото поприще. Защото желанието ми да помагам на другите, които се намират в подобно на моето положение, дойде спонтанно и е естествен завършек или по точно, естествено продължение на този път.
Книгата е хубаво нещо, но се съмнявам, че само с четене човек с вече утвърдени навици би променил начина си на живот. Каква практическа помощ предлагате на своите пациенти?
Аз също не вярвам, че само с четене можем да променим каквото и да било. Това, че знаем нещо не ни дава резултати, ако не го приложим в живота си. Затова намерението ми за тази книга беше да е по-скоро като наръчник, да има практики, които хората да могат да видят, научат и да изпълняват, и чисто практически задачи, които да ги доведат до осъзнавания за тях самите и конкретни стъпки как да продължат. Защото и в моята практика на здравен консултант и коуч, аз много работя практически, с методи от енергийната медицина и психология, като ТЕС, Пренареждане на матрицата с ТЕС, визуализации, а и чисто практически съвети от моя опит. Работата ми се състои точно в това, след като сме открили първоизточника за проблема, да помогна на клиентите ми да направят промените, които са нужни, за да си отиде този проблем, да им помогна да чуят тялото си, да разчетат знаците около тях и да застанат на своя си път. Аз не ги лекувам, аз им помагам да извадят наяве собствените си възможности, умения и знание за това кое е добро за тях и да го приложат. Защото отговорите на всички въпроси, които си задаваме, са вътре в нас и под носа ни, но е нужно да сменим гледната точка, за да ги видим.

Общо
Д-р Ани Димитрова: Давам съвети как хората да открият кой е техния здравословен начин на живот
Заглавие
Д-р Ани Димитрова: Давам съвети как хората да открият кой е техния здравословен начин на живот
Описание
Лекарството за един може да бъде отрова за друг!
Автор
Публикувано от
Адриана Йорданова

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker