Новини

Д-р Васил Спасов: Диабет тип 2 е пандемия, подмладява се

Лошите хранителни навици и обездвижването причиняват коварното заболяване, промяната лекува

През последните години не само че се увеличава броят на заболелите от диабет тип 2, по-тревожното е, че диабетът се подмладява, отбелязва д-р Спасов.
Истинска пандемия е диабет тип 2 в наши дни, казва д-р Васил Спасов, специализант в отделението по ендокринология и болести на обмяната в УМАЛ „Канев“ – Русе.

Истинска пандемия е диабет тип 2 в наши дни, казва д-р Васил Спасов, специализант в отделението по ендокринология и болести на обмяната в УМАЛ „Канев“ – Русе. Коварната болест всяка година засяга около 7 млн. души в света, от които 70 000 деца. Тя не подминава и България, където според статистиката близо половин милион души страдат от нея, като 40 % от тях дори не подозират за това и не се лекуват. И в Русе нещата не стоят по-различно. През последните години не само че се увеличава броят на заболелите от диабет тип 2, по-тревожното е, че диабетът се подмладява, отбелязва д-р Спасов.

Рискови фактори за диабет тип 2
Основните рискови фактори за развитие на диабет са наличие на фамилна обремененост, неправилно хранене, наднормено тегло или затлъстяване, недостатъчна физическа активност, стрес. По отношение на превенцията на заболяването д-р Спасов дава два основни съвета: промяна на лошите хранителни навици и отказ от обездвижването. Затова с желание участва в съботната социална инициатива на болницата под надслов „Хапка здраве“. Той не само измерваше кръвната захар на участниците в хепънинига, посветен на здравословния начин на живот, но не пропускаше да им обяснява как могат да се предпазят от коварното заболяване. Ценни съвети, свързани с начина на хранене, получиха и хората, които вече имат диабет.
Всеки човек трябва да са храни като диабетик
Първият и най-важен от тях е, че трябва да зачеркнем диетите. Като казва това, д-р Спасов не ни поощрява към кулинарен разгул. Напротив, той е категоричен, че ако иска да живее дълго и качествено, всеки човек трябва да спазва хранителен режим като на диабетик. Ендокринологът предпочита да не нарича този режим диета, защото той трябва да се превърне в начин на хранене за цял живот и да не се схваща като нещо кратковременно.
Ето за какъв режим става дума: 3 основни хранения на ден и 2 закуски. В голямята си част менюто трябва да се основава на зеленчуци и леки меса. Плодовете са най-подходящи за междинните хранения. Друга важна заръка на д-р Спасов е: Никога не преяждайте и ако пушите, спрете цигарите. Вместо това спортувайте!
Защо да контролираме приема на мазнини
На мен лично този регламент не ми се струва особено труден и си заслужава човек да се опита да скъса с лошите си навици: да яде на крак, най-често фаст фууд, или пък да си позволява дебели филии хляб и други тестени високовъглехидратни, както и мазни храни, по цял ден да стои на стола… Разбира се, тук е мястото да са запитаме защо освен захарите, трябва да ограничаваме и мазнините. Отговорът дават медицинските проучвания, които доказват, че наситените мазнини в кръвта предизвикват инсулинова резистентност. Какво означава това ли? Мускулните клетки отказват да приемат инсулина, а от това следва, че захарта от кръвта не може да навлезе в мукулните клетки. Следствие на това кръвната захар се натрупва в кръвта и нивата й скачат. Всъщност инсулиновата резистентност е преддиабетно състояние и може да доведе до развитие на диабет тип 2.
Според д-р Васил Спасов обаче въпреки че диабетът е коварно заболяване, той подлежи на контрол с лекарства и с правилен хранителен и двигателен режим. Лекарят споделя, че има пациенти, които много добре се чувстват, защото са мотивирани да спазват режима, за който вече говорихме. Разбира се, за целта се изисква воля, но и разбиране на същността на болестта, което пък е условие за информиран избор.

Общо
Д-р Васил Спасов: Диабет тип 2 е пандемия, подмладява се
Заглавие
Д-р Васил Спасов: Диабет тип 2 е пандемия, подмладява се
Описание
Лошите хранителни навици и обездвижването причиняват коварното заболяване, промяната лекува.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker