Новини

Дали коренът от валериан помага при проблеми със съня?

По време на Втората световна война растението е било ефективено при лечението на войници, които изпитват стрес от въздушни нападения

Валерианът е растение, което расте в Европа, Азия и Южна Америка.
Добавките с корен от валериан помагат, когато имате проблеми със съня.

Добавките с корен от валериан помагат, когато имате проблеми със съня. В сравнение с лекарствата, отпускани с рецепта, коренът на валериана е една добра и ефективна алтернатива. Хора, които са приемали добавката казват, че са почувствали сънливост почти веднага.

Какво е корен от валериан?
Валерианът е растение, което расте в Европа, Азия и Южна Америка. Детайлите защо добавките от валериан помагат при проблеми със съня и при безпокойство не могат да бъдат напълно обяснени от изследователите. От това, което откриха изследователите, коренът на растението увеличава мозъчните нива на химикала, известен като гама аминомаслена киселина (ГАМК). ГАМК помага на тялото да постигне спокойно състояние.
Колко ефективен е коренът при лечение на нарушения на съня?
Според Националния здравен институт коренът от валериан е използван като лекарство в древногръцки и римски времена. През 2-ри, 16-и и 19-ти век билката се използва за лечение на безсъние, нервни разстройства и сърцебиене. По време на Втората световна война растението е било ефективено при лечението на войници, които изпитват стрес от въздушни нападения.
Проведени са клинични проучвания за оценка на степента на успеваемост на тази билка. Но според докладите на изследователите резултатите са смесени. Едно плацебо-контролирано проучване направено сред жени, страдащи от безсъние дало ефект.


Те приемали по 300 mg екстракт корен на валериан 30 минути преди лягане за две седмици. Някои от тях чувствали подобрение в качеството на съня. Това е изненадващо, защото друга част от жените имали значително подобрение. В рамките на 30 дни от приемането на 300 мг корен от валериан през нощта, сънят им се подобрил.
Както и да е, направено било и друго изследване. В това проучване 400 мг екстракт от корена на валериан значително подобрило съня на участниците, в сравнение с плацебо, давано на 128 доброволци. Здрави доброволци описват забележителни подобрения в продължителността на съня, качеството на съня и колко пъти са се събуждали през нощта.
Друго дългосрочно клинично изследване включвало 121 души с безсъние. Когато всеки участник взел 600 mg сушен корен от валериан, симптомите на безсъние намалели в сравнение с даваното им плацебо след 28 дни.
Едно малко проучване, включващо 36 пациенти с генерализирано тревожно разстройство, дава добри резултати. Всеки пациент получавал по 50 mg екстракт от корен на валериан три пъти дневно за период от четири седмици. Техните симптоми значително намалели тревожността им в сравнение с даваното им плацебо.
Няма достатъчно изследвания за ефективността на билката за лечение на безпокойство и безсъние. Добре е хората, които имат положителни препоръки да споделят. Но са необходими и научни изследвания. Въпреки, че науките не винаги са точни в доказването на ефективността на естествените лечения.
Тъй като коренът е доказал ефективността си при хора, които страдат от безсъние, безпокойство и стрес, струва си да опитате. Проблемите ви с безсънието могат да бъдат разрешени. Но за всеки случай дръжте едно шишенце с хапчета от корен на валериан в шкафа си с лекарства.

Общо
Дали коренът от валериан помага при проблеми със съня?
Заглавие
Дали коренът от валериан помага при проблеми със съня?
Описание
По време на Втората световна война растението е било ефективено при лечението на войници, които изпитват стрес от въздушни нападения.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker