Начало - Новини - Опасен мутант заплашва дивите кестени в цяла Европа

Опасен мутант заплашва дивите кестени в цяла Европа

Охридският молец безмилостно атакува и единствената естествена
кестенова гора у нас в резервата Дервиша

tree

Кестен

Единствената естествена гора от конски кестени се намира в резервата Дервиша, на 3 км. от Велики Преслав. Тя е защитена от Закона за биологичното разнообразие, но е застрашена от опасен вредител мутант.
Учени алармират за нашествието от дребната пеперуда Камерария Охридела, популярна под името кестенов молец.
От същия вредител боледуват и русенските кестени, както и всички други диви декоративни кестени в страната. Дребната пеперуда се е разпространила из цяла Европа и изследванията са показали, че нашествието й се е превърнало в истинска епидемия.
Първите случаи на кестенов молец у нас са засечени през 90-те години в Костинброд. За първи път опасният вредител по кестените се е появил в Охрид. От там и името му Охридела.
Камерария засяга листата на дървото, те изгниват и преждевременно окапват. Специалистите не успяват да се справят с вредителя дори в района на резервата, защото не е намерен биоагент, който да контролира опасния мутант. Третирането с препарати пък би излязло прекалено скъпо за българските условия, пък и със сигурност би нарушило екоравновесието в резервата.
Проф. Румен Томов от Лесотехническия университет от няколко години проучва проблема и той предлага два възможни способа за спасяване на кестените в резервата. Единият е механично събиране на шумата в края на октомври и през последната десетдневка на март, изнасянето й и компостирането й. Ако листата с какавидите се заровят на 15 см. дълбочина, те умират. Тъй като няма изгаряне, този метод е щадящ природата. Професорът смята, че могат да се използват и „парфюмирани” феромонни капани. Ароматът се излъчва от женски форомони, които привличат мъжките молци и те влизат през специални дупчици, а попаднал там няма как да излезе. Капаните също са екологични, защото „парфюмът” е естествен. Въпросът е, че за да е ефективен този метод, трябва да се поставят 4 пъти феромони за четерите поколения молци.
Според проф. Румен Томов, за да се спаси чрез тези екологични способи, уникалната кестенова гора в Дервиша, повече хора трябва да научат за проблема и да се включат в кампания за борба с мутанта.
Събирането на шумата се прилага в русенските паркове, но тя не се изнася навреме, поради което вероятно особен ефект няма. От миналата година местният бюджет задели пари за пръскане срещу кестеновия молец.

Спасяването на дивите кестени в България е от значение не само за нас, но и за Европа, защото освен у нас малки естествени находища има само в Гърция и Албания. През 19 век учените са установили, че родината на дивия кестен е на Балканския полуостров. През 1567 година Истанбул подарява едно дръвче на Виена, а малко по-късно семената му отиват в Париж, защото аристократите много го харесват за паркове и градини.
Кестеновото дърво не е само много красиво. Той е любима храна на елени и сърни и много лековит, но с уникалните му свойства ще ви запознаем допълнително. А междувременно, докато чакате новата информация, можете да съберете малко кестени.Те все още се намират.

Адриана Йорданова

Коментари

Преминете на горе