МедицинатаНовини

Застрашително расте употребата на амфетамини

Психото в Русе прави за своите пациенти параклис

Д-р Матева изтъкна и причините поради, които младите хора посягат към употребата на амфетамини.
Д-р Матева изтъкна и причините поради, които младите хора посягат към употребата на амфетамини.

С цели 3 пъти за година е нараснал броят на консултираните за употреба на амфетамини в Центъра за психично здраве – Русе. Страшната истина е, че България е в челната тройка на Европа по използване на наркотични вещества в училищата. Това съобщи днес на пресконференция управителят Психото д-р Теменужка Матева.
Най-широко разпространение имат амфетамините. Произвеждат се лесно, цената им е ниска, пазарът е надежден, добре познати са, предлагането е голямо и не се налага да се използват спринцовки. Медиците подчертават, че това е една световна епидемия. Приблизително 46 милиона употребяват метаамфетамини, 15 милиона са на хероин, а 12 милиона – на кокаин. Най-засегнатите части в световен мащаб са Тайланд, Филипините, Индонезия, Русия, Китай и за голямо съжаление Източна Европа. Епидемията нараства в страни като Канада, САЩ, Мексико, но също в Южна Африка и Западна Европа.
Д-р Матева изтъкна и причините поради, които младите хора посягат към употребата на амфетамини. Голяма част от тинейджърите го правят, за да се дрогират- 56%, 37 % за да получат повече енергия, други 34 % просто борят лошото настроение.
Стряскащото е, че голям процент употребяват амфетамини, за да намалят теглото си! Тук групата на жените е в пъти по-голяма от тази на мъжете. Друга голяма част /27 % / се опитват с хапчета да избягат от неприятностите, а 18 % пък употребяват наркотични вещества, за да засилят сексуалността си.
През 2013 година през Центъра на психично здраве- Русе са минали 1243 зависими, а от началото на 2014-а до сега – над 800, съобщи д-р Пламен Панайотов.
При почти всички зависими от метаамфетамини се наблюдава интензивно главоболие, слухови халюцинации, налудно разстройство. Повечето от пациентите на Центъра изпадат почти винаги в интензивна тревожна депресия. Склонни са също така и към самонаранявания, наранявания на други хора, дори убийство и самоубийство.
Миналата седмица в заведението са постъпили двама младежи за лечение – единият на 22, а другия на 24 години. И двамата са приети в много тежко състояние с намесата на полицията и Спешна помощ. 24-годишният младеж е употребявал амфетамини от 8 месеца, а другият – периодично в продължение на 2 години. Настанени са в психиатричното заведение, защото единият е наранявал себе си, а другият е бил опасен за околните.

При почти всички зависими от метаамфетамини се наблюдава интензивно главоболие, слухови халюцинации, налудно разстройство.
При почти всички зависими от метаамфетамини се наблюдава интензивно главоболие, слухови халюцинации, налудно разстройство.

Психиатрите отбелязват още една страшна тенденция -комбинацията от амфетамини и алкохол. Така се „втвърдява” ефектът от употребата. За производството на наркотични вещества в домашни условия се използват трихлоретан, етър, метанол, толуин, бензин, разтвор за чистачки дори. За съжаление лесно човек може да се сдобие с различни лекарства и по интернет. Често приложение намират и белият тамян, който е силно халюциногенно вещество, таблетките ахинестат и ефедрин, които могат да се купят и от аптеките.
През 2008 г. е правено изследване между ученици и анкетата сочи, че около 50 % от децата употребяват марихуана, а около 30 % – амфетамини. Това са над 25 хиляди учащи в Русе. Д-р Матева заяви, че ще иска да се направи ново изследване, за да се проследи тенденцията. Според нея тревожно е, че само за една година на пазара са излезли 83 вида нови синтетични дроги.
Шефът на Центъра за психично здраве в Русе съобщи и две добри новини. Едната е, че лечебното заведение скоро ще има параклис. Той е изработен в Бургас и ще се монтира върху отлята вече бетонна плоча в двора на Психото, но за целта е нужен голям кран. Параклисът ще носи името „Свети Димитър Басарбовски“. Връзката с Бога може да се окаже полезна терапия, поне за някои от пациентите.
Другата добра новина е, че лечебното заведение е номинирано за награда „Златна ябълка” в категория болница. Награждаването ще бъде в понеделник от 19 часа.

Общо
Застрашително расте употребата на амфетамини
Заглавие
Застрашително расте употребата на амфетамини
Описание
Страшната истина е, че България е в челната тройка на Европа по използване на наркотични вещества в училищата.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker