Новини

ДКЦ „Софиямед“ разкрива кабинет за профилактика на инсулта

Основните причини за развитието на мозъчно-съдова болест високо артериално налягане, високите нива на холестерол и захарния диабет

Модерен специализиран кабинет  за профилактика на мозъчно-съдовите заболявания открива в началото на месец ноември УМБАЛ „Софиямед“.
Модерен специализиран кабинет за профилактика на мозъчно-съдовите заболявания открива в началото на месец ноември УМБАЛ „Софиямед“.

Изключително модерен специализиран кабинет за профилактика на мозъчно-съдовите заболявания открива в началото на месец ноември УМБАЛ „Софиямед“. Той ще бъде разположен в ДКЦ „Софиямед“ и е един от малкото по рода си за България.
Мозъчно-съдовата болест е едно от най-социално значимите заболявания в човешката патология. Причина за това са високата смъртност и инвалидизацията на преживелите. За съжаление България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от мозъчно-съдови заболявания. Причините за това са много, но основната е ниското ниво на профилактиката в България. Основна й задача е своевременното откриване и лечение на т.н. рискови фактори – състояния, които допринасят за появата и развитието на заболяването. Според специалистите основните причини, които водят до развитието на мозъчно-съдова болест са нелекуваното високо артериално налягане, високите нива на холестерола, захарния диабет, аномалии на мозъчните съдове, сърдечни и кръвни заболявания, тютюнопушенето. Своевременното им откриване и правилното им лечение намалява значително риска от поява на заболяването.
Д-р Росен Икономов, д.м., който завежда отделението по неврология в Университетска болница „Софиямед“ коментира, че именно поради важността от своевременна профилактика, която се изразява в откриването на рискови фактори и на леките форми на мозъчно-съдовата болест преди развитието на мозъчен инсулт, както и лечението им след инсулт с цел предотвратяване на нов инцидент, са мотивирали екипа да създаде специализирания кабинет.
„На пациентите преминали през специализирания кабинет за профилактика на мозъчно-съдовата болест ще се извършва неврологичен преглед, проверка на артериалното налягане, доплерова сонография, изследване на кръвта с липиден профил и невропсихологично изследване за прояви на деменция.
Съобразно получените резултати и наличие на допълнителни рискови фактори (тютюнопушене, захарен диабет) изчисляваме и процентния риск от развитие на мозъчен инсулт в следващите 5 години със специален калкулатор за оценка на този риск. При необходимост ще провеждаме допълнителни невроизобразяващи изследвания (скенер или ядрено-магнитен резонанс), които се извършват посредством последно поколение апаратура, с което разполага нашата болница. След тях вече можем да назначим конкретно медикаментозно лечение на наличните рискови фактори, чрез които се извършва и самата профилактика на мозъчно-съдовата болест“, уточнява д-р Икономов.
Специалистите от кабинета за превенция на мозъчно-съдовата болест в ДКЦ „Софиямед“ обявяват прегледи на преференциални цени във връзка с откриването на кабинета на 7-ми ноември от 8:30 до 12:30ч. с предварително записване на тел. 0700 31 051!

ДКЦ „Софиямед“ разкрива кабинет за профилактика на инсулта
Основните причини за развитието на мозъчно-съдова болест високо артериално налягане, високите нива на холестерол и захарния диабет
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker