Новини

Децата и компютрите

Игрите на открито са къде по-забавни от това малчуганът да седне на стола и да се вторачи в монитора

В началото се започва с гледането на филмчета и забавни клипчета на компютъра.
Постепенно децата откриват игрите и са като залепени за мониторите, а дългото заседяване пред компютъра е вредно и за здравето, взирането в екрана може да им доведе проблеми с очите.

Днешните деца проявяват интерес към новите технологии още преди да проговорят. Родителите се изпълват с гордост от това, но понякога късно осъзнават, че не е добре за детето дълго да стои пред монитора. Ако не се вземат мерки, скоро това се превръща в голям проблем. Трудно е да се отклони интересът на децата от компютрите, те присъстват в почти всеки дом.

В началото се започва с гледането на филмчета и забавни клипчета на компютъра. Постепенно децата откриват игрите и са като залепени за мониторите, а дългото заседяване пред компютъра е вредно и за здравето, взирането в екрана може да им доведе проблеми с очите. Постепенно хлапето може да се изолира от околния свят и да предпочита забавлението на компютъра, отколкото игрите с приятелчетата си.


Децата запалени по компютрите, трудно се концентрират върху страница от книга дори и за 30 секунди.
Какво да правите в крайна сметка? Специалисти съветват да не забранявате на отрочето си достъп до тази технология. Важно е обаче да не го оставяте с часове да седи пред монитора. Защото от стоенето пред компютъра ще пострадат не само очите му, но и цялото му развитие. Децата трябва повече да се движат, да се развива тялото им. А най-големите проблеми идват от неправилната и неестествена стойка, която те заемат.
Колко време е добре да стои хлапето пред монитора? Лекарите смятат, че между 20 и 30 минути са напълно достатъчни малчуганите да си играят с таблета или компютъра, при това не повече от два пъти дневно. Ако детето е по-малко – на около 3-4 години, е добре заедно да се забавлявате. За мъника ви това е поредната играчка. Но не бива да се прекалява с нея.
И отново трябва да се откажете от забраните и наказанията. Те по никакъв начин няма да ви помогнат да отделите детето от компютъра. По-скоро ще постигнете точно обратното – то ще поиска още повече да стои пред него и ще издебва всеки възможен момент за това.
Опитайте се да обръщате повече внимание на малчугана, да си играете с него, да правите нещо заедно. Имайте предвид, че ако то ви вижда как постоянно сте залепени пред компютъра, ще иска да ви подражава и ще прави същото. Затова си намерете някакво общо занимание, което да не включва тази съвременна технология.
Ако времето го позволява, прекарвайте повече часове навън. Игрите на открито са къде по-забавни от това малчуганът да седне на стола и да се вторачи в монитора. Ако не става за забавление навън, вариант е и кукленият театър. А може просто да поканите негово приятелче на гости, с което да си играят, но не на компютъра.

Хлапета.bg

Общо
Децата и компютрите
Заглавие
Децата и компютрите
Описание
Игрите на открито са къде по-забавни от това малчуганът да седне на стола и да се вторачи в монитора.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker